Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde, erken yaşta evliliklere dur demek için Eğitim-Sen Ergani temsilciliği Kadın Meclisi tarafından, ilçe merkezi ve köylerdeki okullarda ’Ben çocuğum okula gitmeyi ve büyümeyi istiyorum’ konulu eğitim projesi başlatıldı.
Eğitim-Sen Ergani temsilciliği Kadın Meclisi, erken yaşta evliliklere dur demek için ’Ben çocuğum okula gitmeyi ve büyümeyi istiyorum’ projesi kapsamında bilgilendirme amaçlı Ergani Belediyesi Eşbaşkanları ile mahalle muhtarlarına panel ve sinevizyon gösterimi yapıtı. Panele, Ergani Belediye Eşbaşkanı Ramazan Kartalmış ve mahalle muhtarları katıldı. Sunumu yapan Eğitim-Sen Ergani temsilciliği üyeleri, psikolojik danışman Necati Azgan ile çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni Kezban Akbaba, mahalle muhtarlarını erken yaşta çocuk evliliğinin sakıncaları, hukuki ve cezai, sağlık eğitim konularında bilgilendirerek çocuk evliliklerinin nasıl önlenebileceği konusunda bilgi alışverişi yapıldı.
Panelde konuşan Kartalmış, "Çocuk yaşta evlilikler toplumumuzun en büyük yaralarından biridir. Edebiyata, filmlere konu olmuş büyük bir travmadır. Bu toplumsal bir sorundur bunun önlenmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.
Projeye ilişkin bilgi veren Eğitim-Sen Ergani temsilciliği Kadın Meclisi sözcüsü Ebru Kaymak, "Ergani Kadın Meclisi olarak geçen sene çocuğa yönelik istismar ve ihmal konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bir proje düzenlemiştik. Dar bir zamanda olmasına rağmen çok iyi bir sonuç almıştık. Çok iyi bir etki oluşturduk. En iyi sonuçlarından biri de bu projenin şu anda Diyarbakır’da dört merkez ilçede milli eğitim ile birlikte uygulanıyor olmasıdır. Yine aynı kaygı ve duyarlılıkla bu sene gündemimize çocuk evliliklerini aldık. Özellikle kız çocuklarını aldık. Proje kapsamında rehber öğretmenler ve uzmanlar tarafından verilecek eğitimler ve dokümanlar yolu ile okulda velilere ve öğrencilere ayrıca öğretmen ve idarecilerine bu konuda farkındalıklar yaratmak amacıyla eğitimler verilecek. Ancak bu verilecek eğitimlerin yeterli olmayacağı kanaatindeyiz. Bunun için milli eğitim dışında belediye ile de ortaklaştık. Belediyemizin aracılığı ile imamlarla da bir araya geleceğiz. Çünkü erken evliliklerle direk muhatap olan kurumsal kimlikler ya da STK temsilcisi dediğimiz kişiler muhtarlar ve imamlardır. Mahallelerde insanların direk diyalogda olduğu sorunlar olduğunda danıştıkları kişiler muhtarlardır. Ayrıca imamlar bu konuda çok etkin, dolayısı ile duyarlılığı topluma taşıması daha kolay olacak diye düşünüyoruz. Bunun paralelinde gençlerle yürüteceğimiz çalışmalarımız olacak. Mayıs ve Haziran aylarında açık hava sinemalarıyla projeyi desteklemek ve pekiştirmek istiyoruz. Bu konuda neden duyarlı olunması gerektiği, neden farkındalık gerektiği, çocukların neden evlendirilmemesi gerektiğini çocuk hakları bakımından hukuk, sağlık, eğitim ve sosyal açıdan neden bu kadar hassasiyetle yaklaşması gerektiği hakkında çalışmalarımız olacaktır" diye konuştu.
Panel ’Beni geri çağır hayat’ adlı sinevizyon gösterimi ile sona erdi.
Ergani Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Kaymakamlığı ve Uçan Süpürge Kadın İletişim Derneği’nin de destek verdiği proje farklı etkinliklerle devam edecek.