Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yapılan denetimlerde son kullanma tarihi geçmiş 600 kilogramlık gıda maddesi ele geçirildi. Ele geçirilen bozuk gıda maddeleri, ekipler tarafından imha edildi.
iyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Birimi, kent genelinde gıda ve gıda ürünleri satan marketlerde denetimlerini sürdürüyor. Ekipler denetimler sırasında son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş ürünlere tutanak tutarak el koydu. Ekipler, son üç günde ele geçirilen yaklaşık 600 kilogramlık gıda maddesini Diyarbakır-Mardin yolu üzerinde bulunan Katı Atık Çöp İstasyonu’nda kontrollü bir şekilde imha etti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Birimi Şefi Ahmet Çılgın, denetim çalışmaları vatandaşların sağlıklı gıdalara ulaşmasını sağlamak amacıyla yaptıklarını söyledi. Çılgın, "Halkın sağlıklı gıdalara erişimi temel bir haktır. Bu temel hakkı sağlamak için denetimler yapıyoruz. Ayrıca eğitim ve bilgilendirme çalışması yürütüyoruz. Gıda denetiminin birçok fiziki, teknik, hijyen ve objektif kriter baz alınarak yapılıyor. Bu kriterler çerçevesinde iş yerleri değerlendirildi. Kriterlere uymayan iş yerlerine yaptırım uygulamaktayız. Market ve perakende gıda satış yerlerinde vasfını yitirmiş ürünler bulunuyor. Bunları reyonda bulduğumuzda ürünlere el koyuyoruz. Daha sonra ürünleri bertaraf sahalarımızda imha ediyoruz" dedi.
"GIDA ALIMLARINA VE MUHAFAZA EDİLMESİNE DİKKAT EDİLMELİ"
Özellikle bir gıda malzemesinin mevzuat gereği etiketi olması gerektiğini dile getiren Çılgın, "Etiketler üzerinde yer alan bilgilere muhakkak dikkat etmemeliler. Etiketler üzerinde hem içeriği ile ilgili hem de son kullanma tarihi ile ilgili bilgiler vardır. Son kullanma tarihine dikkat edip, tarihi geçmiş ürünleri kesinlikle kullanmasınlar. Ambalajı zarar görmüş ürünleri satın almamaları gerekiyor. Et ve tavuk satın alındığında, alım şartları ile taşıma şartlarına ve evde muhafaza şartlarına dikkat etmeliler. Donuk ürünleri alırken aldıkları yerdeki sıcaklık değerinin -18 olması gerekiyor. Donuk ürünleri en son satın alıp çözülmeden muhafaza etmeleri gerekiyor. Çözülme olursa ve tekrar dondurulursa insan sağlığına zararlı hale geliyor" diye konuştu.