Sosyal bilimcilerin ve okurların yıllardır kitaplarıyla ve aktivist kimliğiyle yakından tanıdığı İngiliz coğrafyacı, siyasal iktisatçı, sosyal kuramcı David Harvey ile Kürt folklor bilimci Celile Celil Diyarbakır’da okurlarıyla buluştu.
Amed Kitap Fuarı kapsamında Diyarbakır’a gelen David Harvey, Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda son çalışması “On Yedi Çelişki ve Kapitalizmin Sonu” kitabına ilişkin konuştu. Harvey, kitabında yıkılamaz denilen ancak sürekli krizlerle boğuşan kapitalist sistemin temel çelişkilerine odaklandığını ve böylece harekete de farklı bir düşünce kapısı aralamayı hedeflediğini söyledi. Son zamanlarda özellikle kentleşmenin yaşanacak yerler değil, yatırım yapılacak mekanlar olarak üretildiğine dikkkat çeken Harvey, başta ABD ve Çin’de olmak üzere Türkiye’de de bu durumu gözlemlediğini söyledi. Harvey, “Gelir seviyesi düşük kesim için oluşturulacak mekanlar yerine yatırım amaçlı ve boş kalacak mekanlar üretilmeye başlandı. 50 yıl sonra bu şekilde devam ederse dünya beton yığınına dönecek” dedi.
Harvey, kitabını anlatırken, kitabını okuyan insanların hayatlarının değişeceğini söyleyerek, “Bu kitabı okursanız, eminim ki hayatınız değişecek. 17 çelişkinin her biri oldukça derin olarak analiz edilmiş. Bu süreçte nasıl antikapitalist olacağımızı kitabımda anlattım” diye konuştu.
Söyleşiyi izleyen Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı’da Harvey’e kitabını imzalattı. Prof. Celile Celil ise Amed Kitap Fuarı’nda Kovara Folklora Kurdan Dergisi’nin düzenlediği “Uluslaşmada Folklorun Önemi” konulu söyleşiye katıldı. Celîl, Kürt gençlerinin bu kültürel mirasa sahip çıkarak, saha çalışmalarına katılmasının önemine dikkat çekti. Celile Ceil Kürt folklorunun zenginliğine vurgu yaparak, Kürt gençlerinin bu kültürel mirasa sahip çıkması gerektiğini belirtti. Gençlerin sahadaki derleme çalışmalarında aktif rol almalarını isteyen Celil, uluslaşmada folklorun çok önemli bir mihenk taşı olduğunu ama bunun yanında, özgür bir vatanın, ekonominin halkın inanış sisteminin de gerektiğini ifade ederek, “Teoriden öte şu anda acil olan derleme çalışmalarıdır” ifadelerini kullandı.
Kürtlerin folklorun taşıyıcısı olan ve bir ulusun en önemli öğesi olan dili korumaları ve konuşmaları gerektiğine dikkat çeken Celil, bu vesileyle Kürt Dil Bayramı’nı kutladı.