Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Merkezi Projesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar ve Japonya Büyükelçisi Yutaka Yokoi tarafından Ankara’da imzalandı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından hazırlanan ve Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı desteği alan Diyarbakır Sur İlçesi Kadınlar için Mesleki Eğitim Merkezi Projesi için imzalar atıldı.
Japonya Büyükelçisi Yutaka Yokoi ile DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar’ın Ankara’da imzaladıkları proje ile yerinden edilerek kırsal bölgelerden kent merkezine göç etmiş kadınların eğitimi ve istihdamına katkı sunulması hedefleniyor.
İmza töreninde bir konuşma yapan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Türkiye genelinde önemli bir sorun olan kadınların ekonomiye katılımının özellikle Diyarbakır açısından çok daha ciddi boyutlarda olduğunu belirterek, "Diyarbakır’da işgücü piyasasına ve gelişen yatırım ortamına uygun olarak, kadınlarımızın mesleki eğitimi ve girişimciliğinin geliştirilmesi oldukça önemlidir. İş arayan, iş kurmak isteyen, eğitim almak isteyen kadınlar merkezden yararlanabilecek ve pek çok hizmetin yanı sıra bire bir danışmanlık ta alabileceklerdir" dedi.
Bu amaca hizmet etmek amacıyla, projenin özellikle göç ile kent merkezine yerleşen ve sosyo-ekonomik durumu diğer ilçelere göre daha düşük olan Sur ilçesinde uygulanacağını aktaran Sayar, "Odamızın iş dünyasını temsil etmesi ve bire bir üyelerimizin talepleri doğrultusunda eğitim çalışmalarının planlanması, kadınlarımızın mesleki eğitimlerden sonra istihdama katılımlarının sağlanmasını kolaylaştıracaktır" diye konuştu.
Japonya Büyükelçisi Yutaka Yokoi ise Japonya Resmi Kalkınma Programı kapsamında 140 ülkede 20 binden fazla proje desteklediklerini, 2000 yılında Türkiye ile imzalanan anlaşma ile bugüne kadar 30 projeye destek verdiklerini belirtti. Yokoi, 2014 yılında Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında başvuran 150 proje arasından seçerek destek verdikleri dört projenin çocuk ve kadınların eğitimi ile engelli, hasta ve yaşlı bakımı ile ilgili faaliyetler içeren projeler olduklarını dile getirdi.
Proje yürütücüsü ve DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Aydın, Suriçi’ndeki DTSO’ya ait taş evde önümüzdeki 10 yıl boyunca yürütülecek olan proje kapsamında ilk bir yıl süresince toplam 240 kadına girişimcilik, iş kurma eğitimleri ve danışmanlığı hizmeti verileceğini ifade ederek, iş arayan 100 kadına istihdam bürosu hizmetleri, 144 kadına temel bilgisayar eğitimi, 48 kadına masaüstü yayıncılık eğitimi, 40 kadına kadın giysileri kalıp hazırlama mesleki eğitim programları verileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından DTSO projesinin yanı sıra, Erzurum-Tekman Belediyesi, Nevşehir-Gülşehir Belediyesi ve Ordu-Kabataş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı projelerinin de imza törenleri gerçekleştirildi.