Diyarbakır’ın Silvan İlçe Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Sosyal Hizmetler Merkezi Eğitim Destek Evi’nde eğitim gören Kobaneli öğrencilere formasyon ve öğretmenlik sertifikası verilirken, 6 aydır eğitim gören 70 öğrenciye ise karne verildi.
IŞİD saldırıları sonucu Kobani’den zorla göç edip, Diyarbakır’ın Silvan ilçesine yerleşen Kobanili ailelerin çocuklarının 6 aydır Kürtçe eğitim gördükleri MEYA Farkin Eğitim Destek Evi’nden karnelerini alırken, aynı kurumda eğitim gören öğretmenler ise formasyon ve öğretmenlik sertifikası aldı. MEYA Farkin Eğitim Destek Evi bahçesinde düzenlenen karne ve sertifika dağıtım törenine HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Nursel Aydoğan, Silvan Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Bodakçi, MEYA Farkin Eğitim Destek Evi öğretmen, öğrenci ve çalışanları, Kobaneli aileler, HDP ve DBP ilçe eş başkan ve yöneticileri yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Burada konuşan Nursel Aydoğan 1924 Anayasası ile Türkiye’de resmi dilin Türkçe olarak kabul edildiği ve bununla birlikte Türkiye’de yaşayan halklar ve halkların dilinin yok sayıldığını savunarak, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre bu ülkede 20 milyon civarındaki Kürt halkının dili yok sayılmıştır. Yok saymakla kalmamış müthiş bir asimilasyon ve kültürel soykırım politikasıyla Kürt halkına dili unutturulmaya çalışılmıştır. Ancak büyük bir gururla söyleyebiliriz ki Kürt halkı 90 yıllık bu asimilasyon ve kültürel soykırım politikasına karşı büyük bir direnç göstermiş ve hem dilin hem kimliğini korumaya ve bugünlere getirmeyi başarmıştır" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından öğretmenlik eğitimlerini tamamlayan 7 öğretmene formasyon ve öğretmenlik sertifikası verildi. Daha sonra eğitmenler ise 70 öğrenciye karnelerini verdi.
Karne ve sertifika töreninin ardından Zembilfroş Kültür Merkezi ve yerel sanatçılar tarafından konser verildi.