DİYARBAKIR (İHA) – Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Peygamber Sevdalıları Platformu Silvan İlçe Koordinatörlüğü ’Vahdet ve Kardeşlik Rehberi Hz. Muhammed’ konulu Kutlu Doğum etkinliği düzenledi.
Silvan Şehir Stadı önünde ki boş alanda düzenlenen etkinlikte Kürtçe yapılan konuşmalarda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in örnek ahlakı ve şahsiyeti anlatıldı. Kadınların erkeklere oranla daha fazla katılım yaptığı gözlenirken etkinlikte sık sık tekbir ve salavatlar getirildi.
Etkinlik, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı, ardından Silvan Ümmet Der Mevlit Han Grubu Kürtçe Mevlid-i Şerif okudu. Okunan mevlitte katılımcılar salavatlara hep bir ağızdan eşlik etti. Bilal Güler’in seslendirdiği ezgi ve ilahilerle halk, tevhit bayraklarıyla nakaratlara eşlik etti.
Seslendirilen ezgi ve ilahilerin ardından bölgenin tanınmış alimlerinden Molla Abdülbari Çelik, Kürtçe bir konuşma yaptı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sav) Mekke’de Müslümanları birbirine bağladığını, onlara kardeşliği tesis ettiğini söyleyen Çelik, "Sahabeler Peygamberimizin etrafında toplandılar. Hz Suheyb-i Rûmî, Hz. Selman-ı Farisî, Hz. Caban El Kürdî Allah Resulüne teslim oldular. Onlar Resulullah’a birer nefer oldular, Resulullah’a arkadaş oldular. Çok kısa bir dönemde tüm sahabelerin teslimiyeti ile Allah (cc) dünyaya İslam adaletini tesis etti. Peygamberimizin vefatından 7 yıl sonra Hz. İyaz (ra) komutasında bin sahabe Diyarbakır’ı fethetti. Diyarbakır’ı İslam’la şereflendirdiler. Memleketimize huzur, ferahlık ve kardeşliği getirdiler. Bizler de buradan, Allah’ın selamı rahmeti bereketi Mekke, Medine, Bağdat, İstanbul, Diyarbakır ve tüm dünyada yaşayan Müslümanların üzerine olsun diyoruz" dedi.
Çelik, "Müslümanlar birbirlerinin dostudurlar, Müslüman birbirlerinin yardımcıdırlar." dedi ve şunları ekledi. "Peygamberimiz (sav) bizlere güzel kardeşlik dersi vermiştir. Müslümanlar birbirlerini çekiştirmemelidir, birbirlerini buğz etmemelidirler. Kardeşlik bağı ve insanlık bağını koparmamalıdırlar. Müslümanlar kardeş oldukları zaman Mekke güldü, Medine, Şam, Bağdat güldü. Ama ne zaman Müslümanlar bir birlerine sırt çevirdiler ittifakını bozdular, Kudüs, Bağdat, Şam, Diyarbakır, Batman ve tüm İslami âlem ağladılar" dedi.
Çelik, son olarak yeniden İslam baharının gelmesi için, kardeşlik bağların tesis edilmesi gerektiğine vurgu yaparak birbirimize şefkat, merhamet ve kardeşlik eli uzatmamız gerektiğini kaydetti. Etkinlik, Ayetullah İlaiz Hocanın yaptığı dua ile son buldu.