Avusturyalı siyaset bilimci ve kültürel antropolog Thomas Schmidinger, Amed Kitap Fuarı’nda ’Yabancı bir gazetecinin gözünden Rojava devrimi’ konulu söyleşiye katıldı.
Yazar Haluk Gerger’in moderatörlüğüyle okurlarıyla buluşan Schmidinger, ’Suriye Kürdistanı’nda Savaş ve Devrim; Rojava’dan Sesler, Analizler’ başlıklı kitabına ilişkin konuştu. Schmidinger, kitabında, yeni bir siyasal ve toplumsal düzen inşa etmeye çalışan Rojava Kürtlerini ele alırken, Suriye iç savaşının genel bir tablosunu da çıkarttığını belirtti. 2006 yılından beri Suriye’ye gidip gelerek gözlem yapan Schimidinger kitabında, bir yandan sömürgecilikten Baas rejimine uzanan ve baskı, inkar ve adaletsizliklerle dolu bir geçmişe ayna tutarken, öte yandan güncel tabloya dair bilinmeyen veya göz ardı edilen önemli detayları aktardığını ifade etti.
Yazar, başta Salih Müslim ve Asya Abdullah olmak üzere Rojava’daki mücadelenin farklı cephelerinde yer alan siyasi aktörlerle, sivil toplum örgütü temsilcileri, gençler, kadınlar ve sanatçılarla yapılan röportajların bulunduğu kitabında sıradan insanların gündelik yaşamlarına da yer verdiğini aktardı. Kobani direnişinden etkilendiğini ifade eden yazar, bu direnişin Avrupa’yı da etkilediğini söyledi. Schimidinger "Rojava’daki ölüm kalım savaşı bitmiş değil” dedi.