Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Türkiye’nin dışa bağımlı ürünlerini ektiklerini ancak destek göremediklerini söyledi.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Edirne Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Törene Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdür Vekili Bilgin Yılmaz, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, siyasi partilerin adayları ve temsilcileri, bazı bankaların temsilcileri ile çiftçiler katıldı.
"TAŞKIN KUMUNUN BİR AN EVVEL TEMİZLENMESİ GEREKİR"
Atatürk Anıtı’ndaki çelenk sunumunun ardından katılımcılar, Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz eşliğinde Ziraat Odası’na gitti. Yorulmaz, yaptığı açıklamada, Edirne’de yaşanan nehir taşkınlarının ardından kum altında kalan tarlaların temizlenmesi gerektiğini belirterek, "Esnafa yapılan yardımlara karşı değiliz ama bizim istek ve arzumuz, dünyanın en elit arazileri şu an kumlar altında, bu kumun kalkmasını talep ediyoruz. Edirne’de kum bulunan araziler dünyanın ve Türkiye’nin en elit arazileri, bu arazilerindeki kumun bir an önce temizlenerek, tarıma açılmasını istiyoruz. 15 milyon gibi bir yardım yapılacağını söylediler, bu parayla bu iş bitmez, bu paraya bu kum kalkmaz. Biz yardım istemiyoruz, bu kumun kalkmasını ve seddelerde oluşan patlakların kapanmasını istiyoruz" diye konuştu.
"ÇELTİK EKİMİ GECİKİYOR, HASATTA BÜYÜK SIKINTI OLABİLİR"
Çeltik ekiminde gecikmeler olduğuna dikkat çeken Yorulmaz, "Zaman geçiyor, çeltik geç kalıyor, halen daha ekilemedi, hazırlık yapılıyor. Bu da geç kalınırsa çiftçi yağışlara kalacak ve sıkıntılar olacak. Bölgemiz çok elit bir bölge, bu suların artık çiftçilere kullandırılması gerekiyor. 3 tane nehrimiz var ama üretimde bu nehirlerden faydalanamıyoruz. Sadece taşkınlarla gündeme geliyorlar. Biz bu nehirlerin taşkından arındırılıp, sulama ile ilgili söylemlerini bekliyoruz. Siyasilerden Edirne’nin çiftçisi ve menfaatleri doğrultusunda çalışmalar bekliyoruz. Çeltik ekiminin gecikmesi ile hasat gecikecek. Bunu 2014 yılında yaşadık, hasat yapılamaz. Çeltikte en büyük handikaplardan bir tanesi de duman deriz biz yani sis, yüzde 50 verim kaybına sebep olur. Çeltik ekimi geç kaldıkça riskler artıyor" dedi.
"TÜRKİYE’NİN DIŞA BAĞIMLI ÜRÜNLERİNİN YÜZDE 50’SİNİN BÖLGEMİZ ÜRETİYOR"
Tarıma dayalı sanayiye büyük destek verildiğini dile getiren Yorulmaz, "Ama üretimi yapan çiftçi dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyor. İPARD projesi, genç çiftçilere yüzde 60’a yakın destek veriyor. 42 il alındı ama 39 il alınmadı. Çanakkale’yi aldılar ama Edirne’yi almadılar. Bizim ilimiz dışa bağımlı 2 ürünün birisinin yüzde 55 üretimini yapmaktadır. Birisinin de yıllar itibariyle yüzde 30 üretimini yapan bir bölgeye sahibiz. Aslında böyle illere yardım ve desteklerin yapılması gerekiyor ki bu çiftçinin daha iyi hizmet etmesi ve işlemesi için gerekli alet ve ekipmanı alabilmesi gerekir. Bu bölgelere desteklerin yapılmadı bence önemlidir" ifadelerini kaydetti.