Edirne Belediyesi ve Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliğinde, kaynağında ayrıştırma projesi Edirne’de başlatıldı.
Edirne’nin dört pilot mahallesinde başlatılan kaynağından ayrıştırma projesi kapsamında, ÇEVKO üyeleri vatandaşları proje ile ilgili bilgilendirmeye yönelik çeşitli çalışmalar başlattı.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, çağın en büyük problemlerinin başında atıkların geldiğini belirterek, “Gerek sanayi atıkları gerekse evsel atıklar. Atıklar, bir tarafıyla ekonomik bir değer. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle beraber bunları çeşitli anlamda değerlendirebiliyorsunuz ama diğer tarafta da bunları düzenli olarak depolamak, ayrıştırmak ve bertaraf etmek bütün dünya kentlerinin ortak problemi ve ortak çözüm arayışı. Tabi kaynağında ayrıştırma dediğimiz de bir kavram var. Nedir kaynağında ayrıştırma? Daha çok evsel atıklarda, evlerden kaynaklanan atıkların daha evde ev halkı tarafından çeşitli biçimler, organik atık, cam atığı, plastik atık gibi kategorize edilerek toplanması ve bir anlamda hem çevreye olan olumsuz etkilerinin tolere edilmesi, diğer taraftan da bunların geri dönüşümünün sağlanabilmesi amacıyla yapılan bir çalışma” dedi.
“ÇEVREYE OLAN OLUMSUZ ETKİLERİ AZALTMAK İSTİYORUZ”
Gürkan, kent genelinde belirlenen 4 pilot mahallede uygulamaları başlattıklarını dile getirerek, “Edirne’de yeni yerleşim diye adlandırdığımız, Fatih, Şükrüpaşa, Kocasinan ve 1. Murat Mahalleleri’nde bugün itibariyle bu çalışmayı başlattık. Bu çalışmaları ÇEVKO ile birlikte yapıyoruz. Kaynağında ayrıştırma ile ilgili eğitimler, halkı bilgilendirme, broşürler ve çeşitli materyaller dağıtıyoruz. Ben çağdaş Edirne halkının bu sürece çok kolay uyum sağlayacağını ve çevreye olan olumsuz etkileri bir nebze de olsa azaltabilmek adına halkımızın da gerekli katkıyı sağlayacağından eminim. Tüm Edirnelilere yapacakları çalışma için şimdiden teşekkür ediyorum. ÇEVKO’ya da ayrıca teşekkür ediyorum. Gerek cam atıklarının toplanması gerekse de diğer evsel atıklarla ilgili mücadelede hep bizim yanımızdalar, bize katkı veriyorlar” ifadelerini kullandı.