Edirne’nin Keşan ilçesinde 2011 yılında yapımına başlanan ve geçtiğimiz Nisan ayı itibariyle kullanılmaya başlanan Çobançeşme Köyü Camii’nin açılışı gerçekleştirildi.
1 Haziran 2011 tarihinde eski köy camii yıkılarak yerine 300 kişi kapasiteli yeni caminin yapımına başlanan Çobançeşme köyü, aynı zamanda köyün damadı olan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay’ın da destekleriyle yeni camisine kavuştu.
Çobançeşme Köyü’nde düzenlenen açılışa Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, AK Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili Hüseyin Bürge, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ve Belediye Meclisi üyeleri, AK Parti Edirne Milletvekili 1. Sıra Adayı Şemsettin Emir, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Mustafa Mercan, Edirne İl Genel Meclisi üyeleri, bazı daire amirleri ve çevre köylerin muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
İki Minareli Çarşı Camii İmam Hatibi İbrahim Kuş’un sunumunda gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve ardından Emekli İmam Hatip Yüksel Kip’in Kur’an tilaveti ile başladı.
Törenin açış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Hasbi Berber, caminin 4 yılda tamamlandığını belirterek, başta Cahit Altunay olmak üzere, caminin yapımına maddi ve manevi destek olan herkese teşekkür etti. Hasbi Berber’in camiyle ilgili bilgi vermesinin ardından konuşan Keşan İlçe Müftüsü Ertuğrul Koyuncu da "Bunlar bizim tapu senedimiz. Bu güzel camiler, ilanihaye kıyamete kadar devam edecek, yeter ki içini dolduralım ve yeter ki samimiyetle Allah’a kul olalım" dedi.
ALTUNAY: "CAMİLER BİR ARAYA GELME, TOPLANMA, İSTİŞARE ETME YERİDİR"
Tören Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay’ın konuşmasıyla devam etti. Gelecek nesillerin yapılan camide yetişerek, büyüyeceklerini dile getirerek sözlerine başlayan Altunay, "Peygamberimiz SAV, şehirleşmedeki ilk yaptığı şey mescittir. Bir yerin şehir olması ve o yerdeki insanların bir araya gelebilmesi amacıyla yapının oluşabilmesi için mescidi göstermiştir. İşte karşılığı olan caminin anlamı da budur; Bir araya gelme, toplanma, istişare etme yeridir. Dolayısıyla şehrin merkezidir. Buraya fikriyle, kapı kapı dolaşıp yardım toplayanlar, maddi destekte bulunan var ve en önemlisi caminin bitmesi için dua edenler de var. Allah hepsinden razı olsun. Artık uzun süre bekleyen camiler değil Trakya’da başlayıp biten camilere şahit oluyoruz. Bundan önce böyle değildi. Paşayiğit’teki camimiz başladığımızda yaklaşık 10 yıl sürmüştü" ifadelerini kaydetti.
"KÖY DUVARLARIMIZI RENGARENK BOYAYARAK, ÖRNEK BİR KÖY OLALIM"
Altunay, konuşmasının devamında Edirne Özel İdare Genel Sekreteri Muhammet Özgürk’ten köy yolunun asfaltlanmasını, Çobançeşme Köyü’nün örnek bir köy olması için köy halkından da evlerini rengarenk boyamalarını istedi. Cahit Altunay, caminin yapımında maddi ve manevi emeği geçenlere teşekkür etmesiyle sözlerine son verdi.
AK Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili Hüseyin Bürge, Edirne’nin her yerinde şantiye kurulu olduğunu dile getirerek, "Bayrampaşa’da öğretmenlik yaptığım yıllarda, okulun akan çatısındaki kiremidi değiştiremiyorduk. Öğrencimize ’Sıranızı bir yana çekin diyorduk.’ Şimdi her şey çok güzel. Her yer şantiye ve her yerde bir şeyler yapılıyor. Bunları hayal etmek mümkün değildi" şeklinde konuştu.
VALİ DURSUN ALİ ŞAHİN: "BU CAMİ ŞEREFİNİ İÇİNDEKİ CEMAATİYLE BULUR"
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, caminin köy için bir şeref olduğunu belirterek, "Bu cami şerefini içindeki cemaatiyle bulur. Çünkü Allah, insanı en şerefli mahluk olarak yaratmıştır. O şerefli mahluk gittiği yeri şenlendirir. Caminin şenlenmesi, içindeki cemaatiyle, minarelerinden yükselen Allah-u Ekber sedalarıyla olacaktır. Köyümüzü seviyorsak, o köyümüzü güzel tutmamız lazım. Fiziki güzelliği her tarafa yaymamız lazım. Edirne’de bu başladı. Bugün 5. kez konuşuyorum. Bugün Edirne için verimli bir gün" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, caminin yapımına büyük destek veren Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay’a, Çobançeşme Köyü Camii Yaptırma Derneği Başkanı Hasbi Berber plaket, Keşan İlçe Müftüsü Ertuğrul Koyuncu da hediye verdi.
Program, caminin açılış kurdelesinin kesilmesi ve ikindi namazının arından katılanlara pilav ayran ikramında bulunulması ile sona erdi.