Edirne Valiliği tarafından Trakya Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında İl Özel İdaresi ortaklığıyla uygulanan "Yaşayan Osmanlı’nın Der-i Saadet Konakları" isimli proje sona erdi.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in girişimleriyle hayata geçen proje sonucunda Edirne merkezde bulunan çökme tehlikesiyle karşı karşıya olan tescilli konakların rölöve çalışması yapıldı. Toplam bütçesi 177 milyon 30 TL olan projenin 80 milyon 149,49 TL’si Ajans desteği, 96 bin 880,51 TL’si eş-finansman olarak karşılandı. Proje kapsamında Edirne Valiliği Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezinde proje ofisi oluşturulurken, bir Koordinatör ve muhasebeci görevlendirilerek projenin uygulanması tamamlandı.
Proje ile Edirne’de tarihi kentsel alanların sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde korunması, kent bütünündeki mevcut tarihi, mimari ve görsel değerler taşıyan, çöküntü bölgesi haline gelmiş yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelen, köhneleşmiş, işlevini yitirmiş konakların özgün değerlerini kaybetmeden rölöve çalışmaları yapılarak envanter kaydını yapılması ve restorasyon çalışmaları için gerekli altyapının oluşturulması hedeflendi.
Proje ile uzun vadede tarihi miras olan konaklara çağdaş koruma yaklaşımlarının öngördüğü gibi yeni işlevler kazandırarak bölgenin kültür ve turizm sürdürülebilirliğine kaynak oluşturulması planlanıyor.