Elazığ’da anaokulu öğrencilerine yönelik diş sağlık taraması yapıldı.
Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Elazığ Anaokulu öğrencilerine flor uygulaması yapıldı. Çürüklerin azaltılması ve diş mine yapısının daha da güçlenmesi için Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü’nce düzenlenen flor uygulaması ve ağız, diş sağlığı uygulamasına İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Yasin Karakaya, Diş Hekimi Dr. Sema Yıldırır, İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları, Elazığ Anaokulu öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.
İl Milli Eğitim Müdür Vekili Yasin Karakaya, “Velilerimizin de bu projeye gerçekten destek vermelerini istiyorum. Çünkü biz şunu biliyoruz. Bir çocuk yedisinde neyse yetmişinde de odur. Yani atasözümüzün anlamı şu, çocuklarımızı yedisinde nasıl yetiştirmişsek yetmişinde de o yetiştirme şekliyle devam ettirecektir. Şu anda en kıymetli varlığımız olan hazinemiz olan çocuklarımızın biz öğretmenlerimize çocuklarımızı emanet etmişiz. Bunlar burada eğitimini yaparken yine aynı zamanda böyle bir proje ile çocuklarımızın sağlığını da güvence altına almış oluyoruz. Uygulayacakları yöntemlerle çocuklarımızın ileri yaşlarda bile sağlığını koruyabilmeleri mümkün olacaktır” dedi.
İleri yaşlarda flor vernik uygulamasının diş sağlığı açısından önemli faydaları olacağını beliren İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş, "Bu çalışma Türkiye’de yapılan bir çalışmadır. 2013 yılı itibariyle ağız diş sağlığı ile birçok veriye bakıldığında Türkiye genelinde diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının fazla olduğunun ancak flor uygulamasıyla bunların yüzde 70 azaldığı fark edilmiştir. Yine yurt dışında çok gelişmiş ülkelerde bu uygulamanın yapıldığı ülkelerde ilerleyen yıllarda diş çürüklerinin çok nadir rastlandığı görülmüştür.Bakanlığımız tarafından alınan kararlarla bizde bunu Türkiye de uygulamaya koyduk. Ancak Türkiye de ilk başta belli merkez iller bu uygulamaya geçmiştir. Bizde bu ilk illerden biriyiz. Müdürlük ekiplerince son 3 yıldır, özelikle yoğunlaştırılan bu çalışmada geçen yıl 8 bin öğrencimize sadece projenin uygulaması yapılmıştır. Ancak bu yıl 17 bin öğrencimize flor jel uygulaması yapıldı. Yalnız bu bir defaya mahsus yapılmadı. Eğitim ve Öğretim yılı boyuca dört kez tekrarlandı. Bugün burada yaptığımız uygulamaysa bunun bir başka basamağı olan vernik uygulamasıdır" diye konuştu.
60 ayını doldurmuş olan ana sınıfı öğrencilerine flor vernik yapmaya başladıklarını ifade eden Diş Hekimi Dr. Sema Yıldırır, bugüne kadar il genelinde yaklaşık 40 bin tane diş fırçası dağıtımı gerçekleştirdiklerini ve diş fırçalama eğitimi verdiklerini söyledi.
Çocuklara diş fırçalama ve beslenme eğitiminin ardından İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş ve İl Milli Eğitim Müdür Vekili Yasin Karakaya tarafından diş macunu ve diş fırçası seti dağıtıldı. Eğitim sonrası tüm çocuklar diş sağlığı tarama testinden geçerek, flor vernik uygulaması yapıldı.