Elazığ’da, ‘Yaşayan Necip Fazıl, şahlanan büyük Doğu’ konferansı gerçekleştirildi.
Elazığ Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Elazığ Şubesi ile Fırat Üniversitesi Necip Fazıl Fikir ve Sanat Öğrenci Topluluğu işbirliğiyle ‘Yaşayan Necip Fazıl, şahlanan büyük Doğu’ konferansı yapıldı. Konferansta konuşmacı olarak yazar Mustafa Yazgan, araştırmacı-yazar Av. Haki Demir yer aldı.
Konferansa MTTB Elazığ İl Başkanı Ali Özgül, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Taylan Özdal, Genç Memur-Sen Başkanı Saim Çolak, İlim Yayma Cemiyeti Şube Müdürü Abdullah Çetinkaya, Bazı STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Konferans öncesi Milli Türk Talebe Birliği’nin tanıtıldığı sinevizyon gösterimi izlendi. Konferansta konuşan yazar Mustafa Yazgan, ‘Fikir aksiyon mücadelesi’ konusunda Necip Fazıl’ın fikri ve aksiyon mücadelesi hakkında katılımcılara önemli bilgiler aktardı. Yazgan, "Üstat bir dönemin Allah tarafından misyon olarak yarattığı ve bu memleketin kaderinde Osman Gazi’nin ruhunu yenilemek ve yükseltmek çığrındaki bir çalışan kişi olarak hatıramızda çok büyük yer tutmuştur. Necip Fazıl üstadı bütün iç ve gönül ikliminden seyretmeye kalkarsak oldukça geniş bir deryanın önünde olduğumuzu hissederiz. Bakın orada Allah’ın misyonu olarak yüklediği demiştim. Arkadaşlar şuna inanın. Her birimiz ve her biriniz bugün kabiliyetimiz nispetinde bir vazifeyle görevlendirilmiş durumdayız. Biz bunun farkında değiliz. Batıcılık gerileme devrinin en büyük felaketi hele hele tanzimattan o yana gelen tarihte üstat da haliyle batıcı fikirlerin etkisi altında amma asaletin getirdiği babasından, dedesinden, annesinden gelen fikri hareketliliğiyle tereddüde düştüğü bir dönemde Avrupa’ya okumaya gidiyor. Türkiye’ye dönmesiyle şiirleriyle dikkat çekemeye başlıyor. Adı genç şair olarak anılıyor. Bütün İstanbul adeta onun şiirleriyle coşardı. O 17 yaşın getirdiği gençlik heyecanları ortaya çıkıyordu. İleri yıllarda çıkardığı ‘Büyük Doğu’ gazetesi ise onun adeta ana çizgisi olmuştur" dedi.
Konferans araştırmacı-yazar Av. Haki Demir’in ‘Büyük Doğu medeniyeti’ konulu anlatımı sonrasında program soru cevap ile sona erdi.