Fırat Üniversitesi’nde (FÜ) Elazığ Sağlık Yüksekokulu tarafından Sağlık Haftası programla kutlandı.
Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Sağlık Haftası kutlama programına, FÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kazez, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Karataş, Elazığ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Yalnız, Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nimet Ovayolu, Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülendam Karadağ, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Elazığ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Yalnız, "Sağlıklı yaşam her insanın doğumu ile elde ettiği en temel yaşam haklarından bir tanesidir. Tüm insanların sağlıklı yaşama ulaşabilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler 1946 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nü kurmuştur. Ülkemiz 1947 yılında bu Dünya Sağlık Örgütü’ne katılımını gerçekleştirmiştir. 7 Nisan 1948 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü kendi anayasasını yapmıştır. Bundan dolayı da 7 Nisanı Dünya Sağlık Günü ilan etmiş takip eden haftayı da Dünya Sağlık Haftası olarak yapmıştır. Dünya Sağlık Örgütü her yıl dünyada sağlıkla ilgili önemli gördüğü temayı seçerek bu tema hakkında çeşitli faaliyetler göstermektedir. Bu tema ile ilgili dergiler çıkarılmakta, konferanslar yapılmakta, televizyon ve radyo yayınları ile faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Tüm insanlığın bu konu hakkında bilinçlenmesine katkı sağlamaktadır. 2015 yılının da teması ‘Tarladan tabağa, gıda güvenilirliği’ olarak belirlenmiştir. Gıda da insanlığın en temel ihtiyaçlarından ve en vazgeçilmez ihtiyaçlarından birisidir. Tabi bu gıda tarladan tabağımıza gelene kadar çeşitli işlemlerden geçmektedir. Bu süreçte gıdanın güvenilir bir şekilde önümüze gelmesi için hepimizin farkındalık içerisinde olması gerekiyor. Tabi ki de en başta biz sağlık çalışanları bunun yanında da her bireyin gıda güvenirliği için gerekli duyarlılığı göstermek durumundadır" dedi.
Elazığ Sağlık Yüksekokulu’nun Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne dönüşüm noktasında son yıllarda büyük gelişme gösterdiğini ifade eden FÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kazez ise, "Bütün ülkelerde oldu gibi ülkemizde de sağlık alanında bütün bireylerin sağlığa eşit koşulsuz ve zamanında güvenilir ulaşması konusunda herhangi bir tereddüdümüz yoktur. Bununla ilgili ülkeler politikalar üretmektedir. Tabi ki bizde de son yıllarda bu politikalarda önemli gelişmeler oldu. Sağlık alanında gerçekten kayda değer ilerlemeler kat ettik. Uluslararası sağlık politikaları nezdinde güzel gelişmeler kaydettik. Ancak bu noktada unutulmaması gereken bir detay var. Sağlık sunucularının da haklarının teslim edilmesi hakkında bir küçük ayrıntıyı eklemek istiyorum. Tabi ki bütün insanlar, sağlığa koşulsuz, hızlı ve güvenilir ulaşmak beklentilerini yüksek tutmak durumundalar. Sağlık hizmeti sunumu bekleyen vatandaşlarımızın yanında o hizmeti sunan sağlık sunucuları olan sizleri de aynı şekilde bazı beklentilerimiz ve bazı hakların yerine getirilmesi verilmesi konusunda doğal beklenti içinde olduğunu da biliyoruz. Canlı ile uğraşan bireylerinde işlerinin çok kolay olmadığını ve daha zor şartlarda görev ifade ederken matematiksel formüllerle değil ama işin derinliğinde maddi ve manevi bütün zorluğunu yaşamaktadırlar" diye konuştu.
Programda Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nimet Ovayolu ile Yrd. Doç. Dr. Gülendam Karadağlı tarafından ‘Mezuniyet sonrası eğitim fırsatları’ ve ‘Küreselleşmenin sağlığa etkileri’ konulu sunum gerçekleşti. Sunum sonrası FÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kazez tarafından Prof. Dr. Nimet Ovayolu’ya plaket verildi.
Program Elazığ Gençlik Eğitim Merkezi ve Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi tarafından halk oyunları folklor gösterisi ve Emrah Güllü konseri ile sona erdi.