Erzurum ’da düzenlenen Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi’nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yapılan kongrenin Erzurum için çok önemli olduğunu ifade ederek, " Erzurum’u oyuncak merkezi yapıyoruz. Bu konuyla uzun süredir ilgileniyoruz ve girişimlerimizi başlattık. Bir hafta evvel Sanayi Bakanımızla beraber Erzurum’a Oyuncak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurdurma kararı aldık." dedi.
Ülkemizdeki oyuncak sektörünün yerli üretime dayalı olması için Erzurum ve Doğu ölçeğinde müteşebbislerle bir araya gelerek, Anadolu kültürünü yansıtan oyuncakların üretimi için özel bir çalışma yürüttüklerini açıklayan Başkan Sekmen, "Türk Tarihi’ndeki savaş ve sivil hayatın betimlemelerini tasvir eden oyuncak üretimini daha da yaygınlaştırarak sektörde milli bir seferberlik başlatmak istiyoruz." diye konuştu.
OYUN VE OYUNCAKLARLA KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITMALIYIZ
Kültür aktarımında çocuk oyunlarının öneminin son derece büyük olduğunu ifade eden Başkan Sekmen, "Erzurum; kadim bir geçmişe sahip kültür ve tarih şehridir. Öznesi insan olan bu güzel memlekette Anadolu’nun diğer vilayetlerinde olduğu gibi örf ve gelenekleri temsil eden oyunlar, sosyal doku, toplumsal yaşam, sanat ve kimi zaman da kahramanlık öyküleriyle beslenir. Yüzyıllardan beri süre gelen oyunlarımız, bizim yaşayan tarihimizdir. Kültür aktarımında çocuk oyunlarının önemi son derece büyüktür." diyerek, toplumun yaşadığı, paylaştığı ve zaman içerisinde geliştirdiği unsur olan kültürün, oyun sayesinde gelecek nesillere aktarıldığını hatırlattı.
OYUNCAK SEKTÖRÜNÜN YÜZDE 85’İ İTHALATA DAYALI
Anadolu’da, köy ve kent hayatını süsleyen oyun kültürünün, gelişen teknolojiyle birlikte yerini oyuncaklara bıraktığına ve Türkiye’deki oyuncak sektörünün yüzde 85’inin ithalata dayalı olduğuna dikkat çeken Başkan Sekmen, ülkemizdeki oyuncak sektörünün Avrupa’ya nazaran geride olduğunu kaydederek şöyle konuştu; " Oyuncak sektöründe yapacağımız yatırımlar ve girişimlerle Türkiye’de yerli üretime geçerek bu sektörü canlandırabilirsek oyuncak ithalatını düşürerek cari açığın azalmasına katkı sağlayacağız, hem sağlıksız ürünlere dur diyebilecek, hem de Ülkemizin, Avrupa’nın ve çevremizdeki ülkelerin oyuncak ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacağız. Bu vesileyle Türk gençliğine de önemli bir katkı sağlayacağız."
KENDİ OYUNCAK SEKTÖRÜMÜZÜ KURMALIYIZ
Yurtdışından ithal edilen oyuncakların büyük bir risk taşıdığını da hatırlatan Başkan Sekmen," Hatırlanacağı gibi geçen yıl ithal oyuncaklara yönelik yapılan piyasa denetiminde kanserojen madde taşıdığı iddia edilen oyuncaklar, kimyasal riskler açısından azo boyar madde, fitalat ve ağır metal yönünden kontrol edilerek, dolgulu oyuncaklar ve oyuncak bebeklerde yanmazlık testleri yapılmış ve denetimlerde 2 bin 749 oyuncak çeşidinde güvensizlik şüphesi oluşmuştur. Bu nedenle kendi oyuncak sektörümüzü kurup, sağlıksız ürünlerin ülkemize girişini önleyeceğiz."
BAŞKAN SEKMEN, SOSYAL SORUMLUK PROJESİNİ ERZURUM’DA YATIRIMA DÖNÜŞTÜRÜYOR
Bu sosyal sorumluluk projesinin uygulayıcısı, Türkiye’nin tek petrol kimya üreticisi PETKİM’in sahibi Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da kongredeki konuşmasında, projeyi uzun yıllardır arkadaşı olan Büyük Şehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e aktardığında, Başkan Sekmen’in projeyi heyecanla karşıladığını ve Erzurum’da yatırıma dönüşmesi için yoğun gayret sarf ettiğini vurgulayarak şunları söyledi; "Erzurum’un hizmet aşığı, heyecanlı, gayretli Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen Beyefendiyle çok uzun yıllara dayalı bir arkadaşlığımız var. İnanıyorum ki onun döneminde Erzurum’da çok güzel gelişmeler olacak. Bu projenin fikir babası Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. 2011 yılında Kars’ta Haydar Aliyev Teknik Meslek Lisesi’nin temelini atarken Sayın Cumhurbaşkanımız bize bölgeye yönelik istihdam artırıcı bir proje geliştirmemiz talimatı verdi. Bu proje üzerinde uzun yıllardır çalışıyoruz. Bu proje Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla sosyal sorumluluk projemizdir. Yani bizim firma olarak bu projeden maddi bir menfaatimiz söz konusu değil, tamamen sosyal sorumluluk projesidir. Memleketimize birikimimizi ve lojistik gücümüzü göstererek katkı koyacağımız bir projedir. Bu projede PETKİM olarak bizde lojistik destek vereceğiz ve burada ihtiyaç duyulacak hammadde lojistik merkezini de kuracağız."