İçişleri eski Bakanı AK Parti Erzurum Milletvekili adayı Efkan Ala, MİT TIR’larının soruşturmasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, Türkiye’yi terör örgütlerine yardım eden bir ülke olarak göstermenin büyük bir ihanet olduğunu söyledi.
Erzurum’da uydu üzerinden yayın yapan Kardelen Televizyonu ekranlarında yayınlanan Deniz Gez’in sunduğu ‘Farklı Bakış’ programına katılan İçişleri eski Bakanı AK Parti Erzurum Milletvekili adayı Efkan Ala, İhlas Haber Ajansı Erzurum Bölge Müdürü Ayhan Türkez ve Gazeteci Esat Bindesen’in sorularını cevaplandırdı.
DEMOKRASİNİN BİR DOKUNULMAZI VARSA ODA SANDIKTIR
Seçim dönemlerinde yapılan seçim güvenliği toplantıları hakkında açıklamalarda bulunan İçişleri eski Bakanı AK Parti Erzurum Milletvekili adayı Efkan Ala, “Her seçim döneminde Türkiye genelinde bölgesel toplantılar yapılır. O bölgedeki valiler, jandarma komutanları ve emniyet müdürleri toplantıya çağırılır. İçişleri bakanının başkanlığında 7-8 bölgede toplantılar yapılarak seçimlerde alınacak tedbirler, seçimin güvenli geçirilmesi için talimatlar belirlenir ve verilir. Vatandaşların siyasi iradelerinin hiçbir baskı atlında kalmadan sandığa olduğu gibi yansımasını sağlayacak tedbirler alınır ve paket olarak ilan edilir. Sandığı dokunulmaz yani demokrasinin bir dokunulmazı varsa oda sandıktır millet iradesidir. Millet kimi isterse o yönetecektir ülkeyi. Buna çeşitli saldırılar ve kumpaslar olmuyor mu oluyor ama bu gerçeği değiştirmez. Milletin demokrasinin demosu halk gücü demektir. Bunu sağlamanın yolu da sandığı güvence altına almaktır kime karşı her türkü tehlikeye karşı korumaktır. Onun için devletin birinci görevi de budur. Vatandaşa güvelik içerisinde kendi hür iradelerini kimsenin baskısı altında kalmadan oylarını kullanabilecekler.” dedi.
DAĞDA SİLAHLI TERÖRÜ BIRAKIP ŞEHİRDE SİLAHSIZ TERÖRÜ UYGULAMAK KABUL EDİLEBİLİR ŞEY DEĞİLDİR
Seçimlere sayılı günler kala yaşanan olaylar karşısında HDP’nin tavrını değerlendiren Efkan Ala, dağda silahlı terörü bırakıp şehirde silahsız terörü uygulamak kabul edilebilir şey olmadığını söyledi. Ala, “Türkiye daha öncede çok büyük problemler yaşadı. Bu problemlerin çoğu da terör örgütü ve onun faaliyetleri saldırıları bunların Türkiye’ye verdiği zaralardır. Ak Partinin ilk icraatı olağanüstü halleri kaldırmak olmuştur. Bu tür problemleri 2002’den itibaren ortaya koyduğumuz devlet iradesi, bunun devlet kurumlarına yansıması, demokratik adımlar, halkın teröre desteğinin azalması bundan sonra milletin belediyelerin önünde gösteri yapıp çocukları dağa çıkarmayın terörist yapmayın gelsin burada okula gitsinler okulu bıraktı. Hatta biz oraya gittiğimizde bir anne benim oğlum okulu bıraktı onu götürdüler geldiğinde okula alırlar mı devam edebilir mi ? gibi sorular soruluyordu. Şimdi bu nokta önemli bir noktadır. Sonra bir takım adımlarla propaganda serbestliği, ana dilde konuşma serbestliğinin önü açıldı. Şimdi bunları yapan bir hükümeti mensuplarına partililerine ya da başka bir partiliye tehditle şantajla şunu yapma bunu yapma deniliyor. Bu akıl alacak bir iş değildir. Dağda silahlı terörü bırakıp şehirde silahsız terörü uygulamak kabul edilebilir şey değildir.”
İMAM HATİPLERİ VE DİYANETİ KAPATTIRMAYACAĞIZ
Seçim dönemlerinde her partinin vatandaşa propagandasını yapacağını ve hizmetlerini anlatacağını hatırlatan Ala sözlerine şöyle devam etti.” Bugün herkes kendi düşüncesini söylüyor. Kimi imam hatipleri kimi diyaneti kapatacağız diyor. Din dersi niye zorunlu kaldıracağız diyor HDP tamam söylüyorsun bakalım bunu millet kabul edecek mi? bunları rahatça söyleye biliyorsan derdin ne? Bizde diyoruz ki imam hatipleri ve diyaneti kapattırmayacağız, din derslerini zorunlu olmaktan çıkarmayacağız. Sen o parti olarak öyle söylüyorsun bende böyle söylüyorum. Şimdi vatandaşlarımız kime oyunu verecek onu sandıkta göreceğiz.”
MİT TIR’LARININ DURDURULMASI…
MİT TIR’larının durdurulması ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili önemli açıklamalarda bulunan İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, “Bizim devletimize ve milletimize karşı millet ve ülke olarak özel hassasiyetimiz var. Neye mal olursa olsun bizim kişisel kariyerimize de mal olsa biz şu terbiyeyle büyüdük. Milletimizi, devletimizi dışarıda kimseye gammazlamayız, içeride kimsenin maşası olmayız ve içeride bir problem varsa kendimiz oturur konuşuruz. Dünya devletlerine karşı bu milletin onurlu bir temsilcisi olarak ve büyük bir geçmişe sahip olan devletin ve gelecekte de daha büyük bir devlet olacağını inandığımız devlet ve milletin çıkarlarını ve onurunu her şeyini her şey pahasına savunuruz ve sağlarız.” şeklinde konuştu.
BU DIŞARIDAN VE İÇERİDEN PLANLANAN BÜYÜK BİR İHANETTİ
“Türkiye Devleti Suriye’deki teröristlere yardım ediyor bakın MİT tırları da bu malzemeleri oraya götürüyor diye bir kurgu yapılmış ve bu kurgunun faaliyete geçirilmesi için o işler orada planlanmış sonrada bunlar ortaya çıktı Bu büyük bir ihanetti. Bu dışardan ve içeriden planlanan büyük bir ihanetti. Biz o zaman bunları söyledik. Bunların devlete, millete ve ülkemize kast etme girişimleri olduğunu söyledik. O zaman belki bu konuda tereddüt edenler vardı. Çünkü bizim bilgilerimize sahip değillerdi belki onlar. Biz yine milletin ve devletin bekası için sahip olduğumuz bilgilerin bir kısmını paylaşabiliyoruz. Devlet sırrı olarak kalması gerek bilgiler de devlet sırrı olarak saklanıyor.”
MİLLETİN YARDIMI VE VERGİSİYLE OKUYUP DEVLETİ KORUSUN DİYE GÖREV BAŞINDA OLANLARI BU İŞLERİN İÇİNE GİRMESİN
Olayla alakası olan kişilerin tek tek adli mercilere intikal edip her şeyin neticelendiğini belirten Ala, “ Çok yazık. Milletin memleketin parasıyla büyümüş, onların yardımıyla ve vergileriyle kurulan okullar da okumuş, onların devleti ve milletin korusun diye görev başına getirdiği yerlerde oturanların çok dikkatli olması lazım. Böyle şeylerin içerisine girmemeleri gerekir. Tabi yargılama sonucunda onlar daha da netleşecektir. İyice hükümler verildikten sonra bu böyle midir? Değil midir? çok net ortaya çıkacaktır. Şuanda savcılığın hazırladığı iddianame ortaya çıkarıyor ki onlar bu kanaatte ve bu belgeleri, delilleri elde etmişler ve mahkemeye kadar götürüyorlar o süreçler devam etti. O işlerin içerisinde olan bir çok kişi görevden alındı. Soruşturmalar devam ediyor. Soruşturmalar sonuçlanınca da her şey tescillenmiş ve ortaya çıkmış olacaktır.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’Yİ TERÖR ÖRGÜTLERİNE YARDIM EDEN BİR ÜLKE OLARAK GÖSTERMEK BÜYÜK BİR İHANETTİ
Ala daha sonra şunları söyledi; “Büyük bir olaydı. Türk devletini böyle bir iftiranın içerisinde dünyaya gammazlamak hangi aklın işi olabilir. Devletimiz ve milletimiz büyük bir badireden kurtarıldı. Bu süreçleri önemli görüyorum. Olacak şey değil biz orada Suriye politikamız vardı ve orada özgür Suriye ordusuyla bizim resmi ilişkilerimiz var. Onun dışında Türkiye’yi terörden çekmiş bir ülke ve terörle mücadele eden bir ülke olarak ne kadar ayıp ve haksız inanılmaz bir şey terör örgütlerine yardım eden bir ülke olarak göstermek büyük bir ihanetti. Bu kabul edilebile bilir şey değildi. Etmedik, edilmedi de ve bundan sonra da gereği yapılıyor.“