Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ulaşımda vatandaşlara daha kaliteli hizmet vermek için ‘Toplu Taşıma Sürücüleri Meslek Gelişim Eğitim Programı’ düzenliyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, toplu ulaşımında yer alan şoförlere özel bir eğitim verdiklerini vurgulayarak, “Yeni geliştirilen bu sistemle birlikte bütün şoförleri eğitimden geçireceğiz. Psikoloji, sosyoloji, davranış bilinci, görgü kuralları ve teknik içerikli bu eğitim sonrası şoförlere belge vereceğiz. Belediyenin sertifika ve izni olmadan hiçbir şoför bundan böyle kentin toplu ulaşımında görev alamayacak” şeklinde açıklamada bulundu.
TOPLU ULAŞIMDA TEMEL FAKTÖR İNSANDIR
Başkan Mehmet Sekmen, “Erzurum’un en büyük problemlerinden biri ulaşımdır” diyerek bu konunun çözümüne yönelik önemli ve radikal kararlar aldıklarına ve farklı çözüm yolları geliştirdiklerine dikkat çekti. Bu eğitimlerdeki amacın, toplu ulaşım hizmet kalitesinin artırılması ve ortak standardın sağlanması olduğunu vurgulayan Başkan Sekmen, toplu ulaşımda temel faktörün ‘insan’ olduğunu belirtti.
BAŞARILI OLAN SÜRÜCÜLERE ‘PERSONEL ÇALIŞMA BELGESİ’ VERİLECEK
Halk otobüsleri, minibüsler, servisler ve belediye otobüslerinin sürücülerini kapsayan ‘Toplu Taşıma Personeli Eğitim Programı’ sonucunda başarılı olan sürücülere ‘Personel Çalışma Belgesi’ verileceğini belirten Başkan Sekmen, Toplu Taşıma Araçları Çalışma Yönetmeliği doğrultusunda verilen eğitimde başarılı olamayan veya eğitimlere devam etmeyen sürücülerin toplu taşıma araçlarında çalışamayacağını açıkladı.
16 SAATLİK EĞİTİM ALMAK VE SINAVLARDA BAŞARILI OLMAK ZORUNDALAR
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nın (UKOME) kararıyla gerçekleştirilen ‘Toplu Taşıma Personeli Eğitim Programı’nda teorik ve uygulamalı olarak; Sürücü-Yolcu İlişkileri, Güvenli ve Ekonomik Sürüş Teknikleri, Trafik Mevzuatı, Ulaşım Mevzuatı, Uygulamalı İlk Yardım ve Meslek Hastalıkları ile Stres Yönetimi eğitimleri veriliyor.
Toplu ulaşım sürücüleri, ‘Personel Çalışma Belgesi’ alabilmek için 16 saatlik eğitim almak zorunda. Sürücüler eğitim sonrası yapılan sınavları başarıyla tamamlarsa sertifika almaya hak kazanıyorlar.
Her sene, yeni mevzuatı takiben binin üzerinde toplu taşıma sürücüsü bu eğitimlerden geçirilecek.