Erzurum Matbaa Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, evlenecek çiftleri düğün alışverişi yaparken, düğün salonlarının tuzağına düşmemeleri konusunda uyardı.
Her meslek gurubunun bir ticari sezonu olduğunu özellikle Erzurum’da düğünlerin yaz aylarında yapıldığını dile getiren Karaca, şunları söyledi;
“Matbaacılar, Fotoğrafçılar, Çiçekçiler, Bayan ve Erkek Kuaförleri, Gelinlik ve Damatlık Mağazaları ve benzeri sektörlerin yetki alanına giren, düğün-nişan davetiyeleri, fotoğraf, gelinlik-damatlık kıyafetleri, gelin başı, damat traşı ve gelin arabası süslemesine kadar birçok meslek gurubunu yakından ilgilendiren düğün sezonu birçok esnafımız için ticari alan oluşturmaktadır. Ne yazık ki; son yıllarda düğün salonlarının büyük bir bölümü, bu meslek guruplarının ticari alanına müdahale etmekte ve düğün sahiplerini de anlaştıkları firmalara belli bir iskonto karşılığında yönlendirmektedirler. Birçok düğün salonu da işyerlerinde bu işlerle ilgili kataloglar bulundurmaktadır. Bu tip olumsuz gelişmeler esnafımızın büyük bir bölümünü mağdur etmekte ve tek geçim kaynağı düğün ve nişan malzemeleri satmak olan esnaflarımız arasında haksız bir rekabetin oluşmasına neden olmaktadır. Düğün salonlarının yönlendirmeleri, düğün ve nişan yapan vatandaşlarımızın da rekabet ortamından uzak bir şekilde pahalı ve kalitesiz ürünler satın almalarına yol açmaktadır. Düğün yapan vatandaşlarımız, düğün ve nişan yaparken ilk iş olarak düğün salonlarına gidiyorlar ve uyanık salon işletmecilerinin tuzağına düştükleri gibi, kalitesiz, fason ürün ve malzemeleri de fahiş fiyatlarla almak mecburiyetinde bırakılıyorlar. Erzurum Büyükşehir statüsünde olan bir ilimizdir, her türlü alış verişin yapılabildiği yegâne illerden biridir. Büyüğünden küçüğüne bütün düğün araç ve gereçlerinin satıldığı gelinlikçiler, matbaalar, fotoğrafçılar, kuaförler ve çiçekçiler bulunmaktadır. Düğün ve nişan yapan bütün vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı ve uyanık olmaları gerekir. Düğün sahiplerinin, uyanık salon işletmecilerinin tuzağına düşmeden kendi iradeleri doğrultusunda çarşı pazar dolaşmak suretiyle ve pazarlık ederek alış verişlerini rahatlıkla yapabilecekleri her türlü mağaza ve işyerleri mevcuttur. Düğün yapan bütün vatandaşlarımızın, her türlü yönlendirmeden uzak bir şekilde alış veriş etme imkânı bulunmaktadır. Bu nedenle, düğün ve nişan yapan bütün vatandaşlarımız, hiçbir yönlendirmeye itibar etmeden kendi iradeleri doğrultusunda çarşı-pazar dolaşarak alacağı veya yaptıracağı ürünlerde pazarlık yaparak düğün alış verişlerini yapmaları kendi menfaatleri icabıdır. Düğün salonu işletmecilerinin adres olarak gösterdikleri ve yönlendirdikleri yerler, fason ve kalitesiz malzemeleri pahalı ve fahiş fiyata satıyorlar, bu yönlendirmeler düğün salonları için de ayrı bir rant kapısı oluşturmaktadır. Bu konuda düğün ve nişan yapan bütün vatandaşlarımızın düğün salonlarının tuzağına düşmemek için duyarlı ve uyanık olmaları gerekmektedir.”