Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Murat Ertaş, ETÜ Öğretim Üyesi Doç.Dr. Murat Küçükuğurlu tarafından gündeme getirilen eski başbakanlardan Adnan Menderes’e “Erzurum fahri hemşehrilik beratı”nın iade edilmesi teklifini desteklediklerini belirterek Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin ve Başkan Mehmet Sekmen’in, darbeci zihniyetin 1960’da “hemşehrilik beratının geri alınması” kararıyla Erzurum’un tarihine düşürdükleri kara lekeyi temizleyeceklerine inandıklarını ifade etti.
Başkan Murat Ertaş’ın açıklamaları şöyle: “Amerikalıların baskısına rağmen Atatürk Üniversitesi’nin Van’da değil Erzurum’da açılmasına karar vererek Erzurum’un yeniden Anadolu’nun ilim, bilim ve çekim merkezi haline gelmesini sağlayan, Tortum Elektrik Santralini ve Şeker Fabrikasını Erzurum’a kazandıran ve birçok siyasetçinin seçim çalışmalarını Erzurum’dan başlatmak gibi şehrimizi öne çıkaran bir geleneği başlatan demokrasi şehidi Adnan Menderes’e Edip Somunoğlu’nun öncülüğünde Erzurum Belediyesi tarafından 12 Ekim 1957’de fahri hemşehrilik beratının verilmiş olduğunu öğrenmek bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir.
Adnan menderes’e verilen fahri hemşehrilik gibi, Erzurum’un unutulan değerlerini ve tarihini yaptığı araştırmalarla gün yüzüne çıkaran ETÜ Tarih Bölümü Başkanı ve ŞEHİRDER Bilim Heyeti üyesi Doç.Dr. Murat Küçükuğurlu’ya teşekkür ediyoruz. Yine Sayın Küçükuğurlu’nun ortaya çıkardığı bilgilerden maalesef üzüntü ve şaşkınlıkla öğreniyoruz ki 27 Mayıs 1960 darbesini yapan cuntaya şirinlik olsun diye 15 Temmuz 1960’da Sayın Menderes’e verilen “fahri hemşehrilik beratı” Erzurum Belediyesi’nce geri alınmış.
Sayın Küçükuğurlu’nun Menderes’e iade-i itibar nevinden fahri hemşehrilik beratının yeniden verilmesi teklifini gecikilmiş ve önemli bir teklif olduğunu düşünüyor ve destekliyoruz. İnanıyoruz ki, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mehmet Sekmen ve meclis üyelerimiz darbenin yıldönümü olan 27 Mayıs’ta Erzurum sevdalısı olan Sayın Adnan Menderes’e “fahri hemşehrilik beratı”nı iade ederek Sayın Menderes’e vefa gösterecekler ve tüm Türkiye’ye ciddi demokrasi mesajı vermiş olacaklardır.”