Ermeni Sorununun 100. yıldönümünde, Erzincan Üniversitesi tarafından bir kitap hazırlandı.
Rusya ve Gürcistan arşivlerinden elde edilen belgelerin çevirisi yapılarak hazırlanan “Rus İmparatorluk Kayıtlarında Ermeni Sorunu (1912-1917)” isimli eser, konuya taraf olmayan ülkelerin bakış açısını yansıtması bakımından büyük önem arz ettiği belirtildi.
Erzincan Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün yaptığı açıklamaya göre Türkiye’nin önünde yıllardır duran Ermeni meselesi, 100. yılını doldururken; Türkiye Cumhuriyeti Devleti yetkililerinin konu üzerine olan hassasiyetlerinin bilinci ve akademik camianın sorumluluklarını yerine getirme düşüncesiyle konuya taraf olmayan; fakat süreç içerisinde aktif rol oynayan ülkelerden Rusya ve Gürcistan Devlet Arşivlerinden elde edilen orijinal belgelerin bir araya getirilmesi ile hazırlanan kitap, yaşanan olaylarla ilgili iddiaları tarafsız ve ayrıntılı bir şekilde ele aldığı belirtilirken Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Natalia Chernıchenkına tarafından hazırlanan ve Erzincan Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında desteklenen kitap, Ermeni meselesi üzerine yapılan çalışmalara katkı sağlarken, ülkenin bu konudaki tezini desteklemesi bakımından da ayrı bir önem taşıdığı ifade edildi.
Erzincan Üniversitesi yayını olarak basılan eser, iki bölüm halinde hazırlandı. Eserin birinci bölümünde konuyla ilgili belgelerin tercümeleri ile belgelerde adı geçen önemli kişilerin biyografilerine yer verilirken, eserin ikinci bölümünde ise kitabın orijinalliğini ve objektifliğini göstermek bakımından belgelerin asılları ve fotokopileri yer alıyor.
Kitabın hazırlanma aşamasında geniş çaplı bir araştırma yaptığı belirtilen Yrd. Doç. Dr. Natalia Chernıchenkına, bu süreçte Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Tarihçi Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermeni meselesi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Kemal Çiçek ve Prof. Dr. İbrahim Etem Atnur’un görüşlerini alarak kitaba son şeklini verdiği öğrenildi.
Toplam 1500 adet basılan kitabın dağıtımına başlanılırken, Ermeni olaylarının 100. Yılına yaklaştığı şu günlerde kamuoyunda büyük ses getirmesi beklendiği de belirtildi.