Erzincan’da 23 yıl önce 13 Mart 1992 tarihinde meydana gelen depremin yıl dönümünde Terzi Baba Mezarlığı’nda anma töreni düzenlendi. Hayatını kaybedenler için dualar edildi.
Depremde yakınlarını kaybedenler o günkü acıyı yüreklerinde hissettiklerini belirterek, gözyaşı döktü.13 Mart’ta meydana gelen depremin 23’inci yıldönümünde hayatını kaybedenler anıldı. Törene, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, İl Müftüsü Yavuz Karabayır, AK Parti İl Başkanı Orhan Bulut, kamu kurum ve kuruluş müdürlerinin yanı sıra, depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ve Erzincanlılar katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunması ile başlayan anma töreninde Müftü Yavuz Karabayır, depremlerin birer afet olduğunu, ama tedbir alıp ondan sonra tevekkül etmek gerektiğini ifade ederek depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi.
Daha sonra kürsüye gelen Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy yaptığı konuşmada şu görüşlerde bulundu; “Erzincan 81 vilayet içerisinde çok farklı bir vilayet. Acıların ve hüzünlerin çok acımasızca yaşandığı bir vilayet. Her sene burada aynı duygu ve düşüncelerle toplanıyoruz.1916-1918 Rus istilasıyla başlayan Erzincan’ın makus tarihi daha sonra 1939 depreminde 40 bine yakın Can Erzincan’ın güzel insanlarını kaybettikten sonra aradan 53 yıl geçiyor ve 53 yıl sonra tekrar Erzincan’ımız 13 Mart 1992 tarihinde yeniden tabii afet dediğimiz depremle sarsılıyor. Bu depremde de 6000’e yakın canımızı kaybediyoruz. Fakat bu acı olaylar üzüntüler asla ve asla Erzincanlıları bu topraklardan uzaklaştıramadı. Bizler bu toprakları canımız kadar aziz bildik ve bu toprakları yeniden imar etmek için sarıldık ve o günden bugüne kadar tüm Erzincanlılar olarak şehrimizi imar ettik. Bu günde Türkiye’nin en güzel şehri haline getirdik. Şehitlerimiz rahat uyusunlar daha da güzelleştireceğiz.” dedi.
Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, “Deprem ülkemizin büyük bir gerçeği. Ülkemizin yüzde 96’sı deprem riski ile karşı karşıya.1939, 1992 depremleri bu ilde birçok cana mal oldu. Geçmişte yaşanan depremlerin günümüzde gelecekte yaşanılması kaçınılmaz olacaktır. Burada önemli olan husus artık depremle yaşabilmeyi öğrenebilmek. Evlerimizi, işyerlerimizi depreme dayanıklı hale getirmektir. Erzincan’da da şunu görüyoruz ki evler, işyerleri depreme dayanıklı hale getirilmiştir. Daha da güzel ve dayanıklı hale getirilmesi için yoğun gayretler sarf edilmektedir” dedi.
Konuşmaların ardından dualar edilerek deprem şehitliği ve şehit mezarları ziyaret edilip çiçekler bırakıldı.