Erzincan Üniversitesi Tercan Meslek Yüksekokulunda “Sigara ve Vücudumuza Zararları” konulu seminer düzenlendi.
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü öğrencilerince Yönetici Asistanlığı dersi uygulama çalışması kapsamında Yüksekokul kantininde düzenlenen seminere, Tercan İlçesi Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Erzin Öztürk konuşmacı olarak katıldı.
Dr. Öztürk, öğretim görevlileri ve öğrenciler tarafından ilgiyle izlenen seminerde, önce sigaranın yol açtığı çeşitli zararlar ile yaşam kayıplarına dair istatistiki bilgi verdi. Sigarada yaklaşık 4 binden fazla zararlı madde içerdiğine dikkat çeken Dr. Öztürk, asıl bağımlılık yapan maddenin nikotin olduğunu belirterek, “Bırakmayı zorlaştıran aslında nikotinin oluşturduğu bağımlılıktır. Kurtulmak için her şeyden önce kişinin bırakma kararını vermesi ve bu kararının ardında durması gerekir. Ardından sigara bırakma merkezlerinden destek alınabilir ama öncelikle kişinin kendisinin bırakma kararını vermesi şarttır.” dedi.
Sigaranın yol açtığı çeşitli hastalıklara da değinen Dr. Öztürk, “Kemik erimesi, nefes darlığı vb hastalıkların yanı sıra başta akciğer kanserini sayabiliriz. Akciğer kanserinin yüzde 90’ı sigara kaynaklıdır ve bu hastalığa yakalanma riski sigara içenlerde 20 kat daha fazladır” diye konuştu.
Konuşmasını slayt eşliğinde sigara kullanan ile kullanmayanın gösterildiği görsellerle de destekleyen Dr. Öztürk, sunumunun ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.