Eskişehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yapılan değişiklikle perakende satış yerlerindeki bazı ürünlerin satış şartlarına yeni düzenlemeler getirildiği bildirildi.
Yapılan açıklamada, yapılan değişiklikle, perakende satış yerlerinde et ve et ürünlerinden çiğ et ve kıyma, süt ve süt ürünleri kapsamındaki çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünleri ile bütün halindeki balık ve su ürünlerinin satış şartlarına yeni düzenleme getirildiği belirtildi. Perakendecilerin, bu yönetmelikte belirlenen yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetlere ilişkin gerekliliklere uygun olarak yönetmeliğin kapsamında yer alan hayvansal gıdaların son tüketiciye satışının yanı sıra sadece son tüketiciye satış yapan perakendeciye satış yapabileceği anlatılan açıklamada, "Örneğin kasap haftalık 2 bin 500 kilogramı geçmemek şartı ile 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan toplu tüketim yerine çiğ et ve kıyma satışı yapabilir. Süt ve süt ürünlerini perakendeciden perakendeciye arzı için de bu miktar haftalık 500 kilogramdır. Ancak perakendeciden perakendeciye çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak satışı gerçekleştirilemez” ifadelerine yer verildi.
İşletmeci hangi hayvansal gıdayı arzını gerçekleştirecekse beyan edecek
Yönetmelik kapsamında “yerel, marjinal ve sınırlı” faaliyette bulunmak isteyen perakendecilerin, yetkili merciye yönetmelik ekinde bulunan dilekçe ile başvuruda bulunabileceğinin belirtildiği açıklamada, işletmenin kayıt numarasını, hangi hayvansal gıdanın arzını gerçekleştirmek istediğini beyan ederek mevzuata uygun faaliyet göstereceğini taahhüt etmesinin gerektiği bildirildi. Ayrıca açıklamada, “Yerel, marjinal ve sınırlı faaliyette bulunan işletmecilerin, izlenebilirlik ve hijyen ile ilgili kayıtların yanı sıra, satış yaptığı perakendecilerin kayıt numarası ile her perakendeciye ne kadar hayvansal gıda sattığına dair kayıtları güncel tutar ve aksi belirtilmedikçe yönetmelik gereği arzın gerçekleştiği takvim yılının sonundan itibaren on iki ay muhafaza eder” diye belirtildi.