Eskişehir Halk Sağlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şubesi’nden Dr. Emine Aker, "17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü" nedeniyle bir açıklama yaptı.
Hipertansiyonun tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıkları açısından risk oluşturan nedenler arasında önemli ve yaygın bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Dr. Emine Aker, "Dünyada kalp ve damar hastalıklarından yılda 17 milyon kişi ölmekte, her üç kişiden birinin ölümü hipertansiyon ile bağlantılı olarak meydana gelmektedir. Sağlık Bakanlığının 2011 yılında 15 yaşından büyük kişilerde yapmış olduğu ’Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Saha Çalışması’ verilerine göre ülkemizde her 5 kişiden biri hipertansiyon hastasıdır. Aynı çalışmada tansiyon ölçümü ile hipertansiyon hastası olduğunu bilmeyenlerin oranı ise yüzde 8,8 olduğu tespit edilmiştir" dedi.
"RİSK FAKTÖRLERİ BİRLEŞİRSE KALP KRİZİ VE İNME RİSKİ ARTAR"
Hipertansif kişilerin koroner kalp hastalığı ve damar hastalıkları için risk altında olduğunu belirten Dr. Aker, "Hipertansiyonla tütün kullanımı, obezite, diyabet, yüksek kan kolesterolü gibi risk faktörleri birleştiğinde kalp krizi ve inme riski artar. Tanı konulmamış ve kontrolsüz hipertansiyon tüm dünyada inmenin en önemli nedenidir. Hipertansiyonun erken tanı ve tedavisi kalp ve damar hastalıkları riskini azaltarak inme ve kalp krizinin önlenmesinde hayati önem taşır. Kontrolsüz kan basıncıyla bağlantılı kalp ve böbrek yetmezliği, damarlarla ilgili hastalıklar, göz damarlarında hasar ve görme kaybı gelişebilmektedir. Hipertansiyonu olan kişilerde ilaç tedavisi, kan basıncı kontrolünün yanı sıra mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Hipertansiyonlu kişiler; sağlıklı beslenmeli, fazla kilolu ise kilo vermeli, düzenli fiziksel aktivite yapmalı, tuz kullanımını azaltmalı, düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli, ilaçlarını önerilen dozda ve sürede aksatmadan kullanmalı, kan basıncı düzenli izlenmeli ve izlenmesi sağlanmalıdır" açıklamasında bulundu.