Eskişehir’e gelen Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Jutta Wolke, Vali Güngör Azim Tuna’yı makamında ziyaret etti.
Eskişehir’i ülkemizin güzide şehirlerinden biri olarak nitelendiren Vali Tuna, nazik ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yaşanılabilir şehirler arasında Eskişehir’in her zaman üst sıralarda yer aldığını belirten Vali Tuna, Avrupa Birliğine aday bir ülke olarak Türkiye’nin hızla geliştiğine dikkat çekti. Eskişehir’in eğitim durumundan bahseden Vali Tuna, ilimizde eğitim ve öğretim veren iki üniversite bulunduğunu belirterek, “Anadolu Üniversitemizde yaklaşık 2 milyona yakın öğrenci eğitim görüyor. Öğrenci değişimi Erasmus projesi kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrenciler burada huzur içinde yaşıyorlar. Avrupa Birliğine aday bir ülke olarak bu kapsamda Anadolu Üniversitemizin Avrupa Birliği ülkeleriyle ortak yürüttüğü çalışmalar var. Bizde valilik olarak bu ortak projelere kamu kurumlarımızla koordinasyon ve işbirliği noktasında destek oluyoruz” diye konuştu.
Eskişehir’in Doğuyla-Batıyı birleştiren bir kavşak noktası olduğunu dile getiren Vali Tuna, bu manada ilimizin Hızlı Tren ve karayolu kavşak noktasında yer aldığını ifade etti. Sanayi ve kültür turizmi açısından Eskişehir’de son zamanlarda büyük atılımlar olduğunu kaydeden Vali Tuna, şunları söyledi:
“Eskişehir’in yatırım anlamında cazibesi günden güne artıyor. Sanayi konusunda büyük firmalar tarafından Eskişehir’e karşı yoğun bir ilgi var. Eskişehir’in ulaşım anlamında kavşak noktasında olması bu ilgiyi arttırıyor. Havacılıkta, raylı sistemlerde, tekstilde, seramikte, değerli maden işletmeciliğinde ve değişik alanlarda hizmet veren Eskişehir sanayisi, kendini her zaman yenilemeye devam ediyor. Son zamanlarda Burada raylı sistemlerle ilgili ciddi çalışmalar var. Bundan 125 yıl önce Almanlarla birlikte ortak yapılan ‘Hicaz Demiryolu’ var.”
İki ülke arasındaki iyi ilişkilere de değinen Vali Tuna, Türkiye’den Avrupa’ya göçün 50 yıllık bir hikayesi olduğunu belirtti. Geçmişte Eskişehir’in de dünyanın değişik bölgelerinden göç aldığını anlatan Vali Tuna, farklı kültürlere sahip insanların Eskişehir’de huzur içinde yaşadığını yineledi. Kültür turizmi alanında Eskişehir’i en iyi şekilde tanıtmak istediklerini söyleyen Vali Tuna, Eskişehir Valiliği olarak Almanya’da düzenlenen fuarlara katıldıklarını sohbet esnasında dile getirdi.
Başkonsolos Wolke ise, 25 sene önce Eskişehir’e bir ziyaret için geldiğini anlatarak kenti çok değişmiş olarak gördüğünü belirtti. Eskişehir’in İstanbul Başkonsolosluğu görev bölgesinde olduğunu söyleyen Başkonsolos Wolke, Türkiye’yi çok dinamik bir ilke olarak nitelendirdi. 3 milyona yakın Türk vatandaşının Almanya’da yaşadığını kaydeden Başkonsolos Wolke, “Bazen ufak tefek sıkıntılar olsa da, temeli oturmuş bir birlikteliğimiz var” ifadesini kullandı.
Eskişehir’de çeşitli resmi ziyaretler gerçekleştireceğini aktaran Başkonsolos Wolke, İstanbul’daki trafik sorunu ve kapasite doluluğu açısından, büyük Alman firmalarının kendilerine ulaşımı kolay şehirler aradığını sözlerine ekledi. Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyaretin sonunda Vali Tuna, Başkonsolos Wolke’yi Eskişehir’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.