Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen ve birliğe bağlı oda başkanlarıyla bir araya geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili adaylarının da katıldığı görüşmede esnafın, küçük işletmelerin sorunları konuşuldu. Başkan Kurt,“Esnaf bu toplumun can damarıdır. Ne yazık ki son 12 yıldır esnaf büyümedi. Çünkü 12 yıldır ülkeyi idare eden parti esnafı büyütme konusunda bir adım atmadı. Hatta sizin gelişerek büyümeniz gereken yerde daha da dar boğaza girdiniz. Bu böyle mi kalacak? Kalmamalı. Gelişmeli, geliştirilmeli. 10 yıldır alışveriş merkezlerinin kent dışına çıkarılmasıyla ilgili talepleriniz var. Ne yazık ki 10 yıldır Türkiye’nin neredeyse ilçelerine bile AVM kuruldu. Bu esnafın işini bitiren bir düzenleme. Kredi düzeni, kredi kartı düzeni ve bankacılık sistemi esnafın küçülmesine sebep oldu. Esnaf örgütleri de çok yüksek sesle bağıramadılar, direnemediler” dedi.
YATIRIM ÖZGÜRLÜĞÜ YOK
Var olan sistemin normal şartlarda esnafın büyümesine yaraması gerektiğinin altını çizen Başkan Kurt, “20 yıl önceyi 30 yıl önceyi bir düşünün. Mahallenin bakkalı, mahallenin her şeyiydi. Borcu olanın borcuna, hastası olana çare oluyordu. Şimdi sokaklarda mağazalar açıldı bakkallarımızın da işi bitti. Bu sistem sizi çökerten sistemdir, küçülten sistemdir. Vatandaş bir bir batarak dükkân kapatıyor. Battığı zaman, sosyal anlamda, toplumsal anlamda yeni sorunlar ortaya çıkıyor ve bu Türkiye’nin huzurunu kaçırıyor. Toplumun huzurunu korumak, kollamak devletin birinci görevidir. AKP hükümeti bunu copla, tomayla yapmaya çalışıyor. Olmaz. Vatandaşı korumak, kollamak hukuk düzeni ile olur. Eğer hukuk güvencesi yoksa bakkal dükkânının ne satacağına iktidar karar veriyorsa orada yatırım özgürlüğünden bahsedilemez” dedi.