Eskişehir’de modern teknoloji kullanılarak buğdayda verim ve kalitenin artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar masaya yatırıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt başkanlığında yapılan toplantıda, 7 ilçede toplam 15 değişik parsel ve 650 dekarlık alanda yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünün organize ettiği toplantıya Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanları, il müdür yardımcıları, şube müdürleri ve İlçelerden görevli Tar Gel personeli katıldı.
Gereğinden fazla azotlu gübre kullanmanın ekonomik zararlarının yanında çevreye de zarar verdiğini belirten İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt, az gübre kullanılmasında da hem ürün kaybı ve hem de buğdayın en önemli kalite parametresi olan protein kaybına neden olduğunu belirterek, çalışmayla birlikte bu problemleri çözmeye çalışacaklarını söyledi. Söğüt, “Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsüyle birlikte yürütülen, ‘Ekmeklik Buğdayın Verim ve Kalitesinin Artırılması Projesi’ kapsamında çiftçilerimize yönelik 7 ilçemizde toplam 15 değişik parsel ve 650 dekarlık alanda demonstrasyon çalışması yaptık. Bu çalışma sonunda tarla günleri düzenleyerek verim ve kalite artışını hep beraber göreceğiz. Verimle birlikte kalitenin arttırılması ve çevre kirliliğinin önlenmesi adına bu çalışmaların genelleştirilmesi ve herkes tarafından yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Deneme sahalarında Ekim ayında zengin bant oluşturuldu. Sapa kalkma döneminde spadmetre ile yeşil aksamdan yapılan ölçümler sonucu gübre uygulaması yapıldı. Başaklanma döneminde yine spadmetre ile yapılacak olan ölçümler sonucu kaliteye yönelik üst gübreleme çalışmaları yapılacağı bildirildi.