Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir milletvekilleri Prof. Dr. Gaye Usluer, Utku Çakırözer ve Cemal Okan Yüksel, Eskişehir Anadolu Lisesi’nde (EAL) 23 ve Eti Sosyal Bilimler Lisesi’nden 15 öğretmenin merkeze alınarak yerlerine yeni öğretmenlerin atanmasının nedenlerini, atamaların hangi kriterlere göre yapıldığını ziyaret ettikleri İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen’e sordu.
Eskişehir milletvekilleri, Eskişehir eğitim camiasında tepkilere neden olan öğretmen atamalarını görüşmek üzere İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen’i makamında ziyaret etti. Milli Eğitim Müdürü Özen, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Eskişehir Anadolu Lisesi (EAL)’nin bir proje okuluna dönüştürüldüğünü açıkladı. Özen, öğretmen listesinin oluşturulmasında belirleyici olmadıklarını, atamaların direk Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirildiğini söyledi. Milletvekili Usuler ise, il bazında eğitim alanında en üst mevki olan milli eğitim müdürlüğünün başında olan birinin atamalarla ilgili görüşünün alınıp alınmadığını merak ettiğini ifade ederek, Müdür Özen’e proje okullarına öğretmen atamalarındaki kriterlerin ne olduğunu sordu. Milletvekili Usluer, iki kızının, milletvekili Yüksel ve Çakırözer’in ve kentte önemli mevkilere gelen çok sayıda kişinin de EAL mezunu olduğuna dikkat çekerek; “Eskişehir Anadolu Lisesi kent için çok önemli, bu nedenle konuyu Meclise taşıyacağız. Bu atamaların yapılmasında öğretmenlerin hangi sendikaya üye olduğu etkili oldu mu?” şeklinde konuştu. Usluer daha sonra Özen’den merkeze alınan ve atamaları yapılan öğretmenlerin listesini istedi.
BAKANLIĞIN KRİTERLERİ
Öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nce izlendiğini, ürettikleri somut projelerin takip edildiğini dile getiren Özen, proje okullarına ilişkin henüz yayınlanmış bir kriter olmadığını, Bakanlığın kendi belirlediği kriterlerin öğretmenlerin atamalarında belirleyici olduğunu kaydetti.
Merkeze alınan öğretmenlerin mağdur olmayacağını söyleyen Özen, “Okul listesini oluşturarak onlardan 3 tercih yapmalarını isteyeceğiz” dedi. Milletvekili Prof. Dr. Usluer ise, “Kişinin çalıştığı kurumdan alınması aslında büyük bir mağduriyettir, neden alındığını bilmemek de kişi için rahatsız edicidir” diye konuştu.
Milletvekili Utku Çakırözer’in “Konuyla ilgili öğretmenlerin itiraz hakkı olacak mı?" sorusuna, Müdür Özen “Evet olacak” diye yanıt verdi. Milletvekili Çakırözer, “Bir sendikal aidiyete bakılarak mı atama yapıldı” diye sorarak, okullardaki Eğitim İş ve Eğitim Sen’e üye öğretmenlerin alınarak yerlerine Eğitim Bir Sen üyesi öğretmenlerin atandığı yönünde şikayetler aldıklarını aktardı. Çakırözer, bu tür bir uygulama olup olmadığını da araştıracaklarını kaydetti. Müdür Özen ise; merkeze alınan ve atamaları yapılan öğretmenlerin sendikal bağlarını araştırmadığını ifade etti. İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öğretmen rotasyonu gerçekleşmiş olsaydı, daha fazla öğretmen gidecekti, bir mekan değişikliğine ihtiyacı olan arkadaşlar vardı. Bir eğitim yöneticisi olarak rotasyonun uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Yıllarca aynı yerde çalışmış kişiler orayı sahipleniyor ve bunlarda bir işletme körlüğü oluşuyor. Orada sürekli aynı ortamda oldukları için bazı eksiklikleri artık göremiyorlar.”
BAKAN AVCI İLE DE GÖRÜŞECEKLER
Milletvekili Cemal Okan Yüksel ise, “Milli Eğitim Bakanlığı buradaki öğretmenler hakkında ne kadar bilgi sahibi, bu anlamda sizin görüşünüzü aldılar mı? Biz burada bir kadrolaşma emaresi gördüğümüzü düşünüyoruz, bu tür köklü değişiklikler okulun başarısını etkiler” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Prof. Dr. Usluer de uzun yıllar aynı okulda hizmet veren, okuldaki öğrenciler için önemi büyük çok değerli öğretmenlerin olduğunu ve bunların unutulmadığını anlattı ve bu açıdan okulu, çevresini, buraya gelen aileleri ve çocukları tanıyan öğretmenlerin önem taşıdığını belirtti. Usluer, konunun takipçisi olacaklarını ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile de bu konuyu görüşeceklerini sözlerine ekledi.