Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası etkinlikleri kapsamında Eskişehir’deki camilerde "Yunus Emre ve İnsan Sevgisi” konulu hutbe okundu.
Eskişehir Müftülüğü İl İrşat Kurulu tarafından redaksiyonu yapılan ve İl Müftü Yardımcısı Orhan Tosun tarafından hazırlanan Cuma hutbesinde il genelindeki camilerde Yunus Emre ve insan sevgisine vurgu yapıldı. Okunan hutbedeki bazı konular ise şöyle:
“Yunus mektebi, kâinatta en değerli varlık olarak insanı insana anlattıktan sonra, insanı insan yapan en değerli yerin de gönül olduğunu söylemiş ve insana hitap ederken, ondaki gönlü hedef almıştır. Gönül bütün yüceliklerin içinde toplandığı yerdir. Gönül Nazargah-ı ilahidir. Yani Allah’ın baktığı yerdir. Hz. Peygamber (S.A.V.) söyle buyurmuştur: “Allah sizin kalıplarınıza ve mallarınıza bakmaz. Fakat O’ sizin kalplerinize ve gönülden coşup gelen amellerinize bakar.” Yunus da şöyle demiştir; “Bir kez gönül yıktın ise, bu kıldığın namaz değil, yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil. Gönül Çalab’ın tahtı, gönüle çalap baktı, iki cihan bedbahtı, her kim gönül yıkar ise". Yunus mektebi mahlûkatın var oluşundaki esas sebebin insan olduğunu, insanın yaratılışın gayesi ve bu nedenle kâinat ağacının en olgun meyvesi olduğunu söylemiş ve insana böyle yaklaşmıştır. Yunus ve mensubu bulunduğu mektep, bu duygularla insanların bir araya gelmesi için büyük gayretler göstermiş ve bunda da uzun vadede başarılı olmuşlardır. Eğer bugün Anadolu toprakları üzerinde, egemenlik haklarımızı kullanarak, bağımsız bir şekilde yaşayabiliyorsak, bu nimeti Yunus ve onun gibi Anadolu erenlerine de borçlu olduğumuzu bilmeli, onları hayırla yad etmeliyiz. Yunus Emre’yi andığımız şu günlerde, ona ve onun nezdinde bütün geçmişlerimize minnetlerimizi sunuyor, ruhları şad olsun diyoruz.”