2000 yılında Meşelik Kampüsü’nde kurulan ve 2001-2003 yılları arasında Eskişehir’de test yayınları yapan ESOGÜ TV, üniversite bünyesine bir iletişim fakültesi açılmasını hedefliyor.
2003 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Kanununda yapılan değişiklik sonrasında yayınlarını durdurmak zorunda kalan kanal, 2004 yılından beri RTÜK’ten kapalı devre yayın izni alarak üniversitenin tanıtım çalışmalarına katkıda bulundu. 2008 yılına kadar bu şekilde çalışmalarını sürdüren ESOGÜ TV, 2009’un başından itibaren Eskişehir’de faaliyet gösteren bir yerel kanal için eski Rektörlük binasındaki stüdyosunda 3 yıl süreyle ’’Kültür ve Bilim Saati’’ adıyla 100’ün üzerinde program üretti. Meşelik Kampüsü’nde yeni Rektörlük binasının yapılması ve eski binanın Diş Hekimliği Fakültesi’ne dönüşmesi üzerine stüdyosu kapanan ESOGÜ TV, üniversitenin Radyo-Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESORTAM) Müdürlüğü bünyesinde Kongre Merkezi alt fuayede yeni stüdyosunu da kurdu. 2000 yılından beri üniversitenin radyo-televizyonunu yöneten ve aynı zamanda merkezin de müdürü olan Yrd. Doç. Dr. Ünal Özelmas’ın 6 aylık yoğun ve titiz çalışması sonucu ulusal kanal standartlarına sahip ve teknik donanım olarak üst seviyede bulunan ESOGÜ Tv stüdyosu ortaya çıktı.
Full HD yayın kalitesinde çekimler yapan ESOGÜ TV, ekibinde alanında deneyimli personel ve öğrenciler görev alıyor. Stüdyo çekimlerinin yanı sıra, dış belgesel, tanıtım, kısa film ve video klip çalışmalarını da yürüten ESOGÜ TV, 11 Nisan 2014 itibarıyla resmi açılışını yaptı. Birçok ortak yapım teklifleri aldıklarını açıklayan ESOGÜ TV Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ünal Özelmas, kanal hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Özelmas, "Şuana kadar yaklaşık 200 programa imza attık. ESOGÜ TV 4 farklı formatta hazırladığı programlarla seyircinin karşısında. Profesyonel anlamda canlı yayın, hava ve su altı çekimleri de dahil zengin bir görselliğe sahibiz. Stüdyomuzda resmi ve özel kurumlar ile medya kuruluşlarına paket program üretme ve stüdyo kiralama hizmetleri de veriyoruz. İleriye dönük hedefimiz üniversitemize bir İletişim Fakültesi kazandırmak" dedi.
Televizyonda edebiyattan sağlığa, teknolojiden spora, toplumsal sorunlardan müziğe değin çok çeşitli konularda programlar üretiliyor. Televizyon hali hazırda, üniversitede gerçekleştirilen tüm etkinlikleri kayda alarak görüntüleri yerel ve ulusal kanallara servis ediyor.