Piyasada resmi yetki belgesi olmayanlar tarafından çok fazla kaçak tur düzenlenmesi ve vaat edilen hizmetin sunulmamasının günlük turlara olan güveni azalttığı belirtiliyor.
Eskişehir’de neredeyse her gün Uludağ başta olmak üzere Bolu-Abant, Olimpos ve Karadeniz gibi birçok turistik noktaya turlar düzenleniyor. Farklı hizmet vaatleriyle piyasada çok sayıda tur düzenlenmesi, vatandaşlarda kafa karışıklığına neden oluyor. Eskişehir’de 6 yıldır yaptıkları çok sayıda tur ile binlerce kişiye hizmet verdiklerini ifade eden tur organizatörü Fatih Çetin, son zamanlarda artan kaçak turların işini iyi yapan turların önüne geçtiğini belirtti. Yapılan kaçak turların hizmet kalitesinin çok düşük olduğunu vurgulayan Çetin, “Turlarımız her şey dahil 65 liradan başlıyor. İçinde ulaşım, sabah kahvaltı, öğle barbekü, yol sigortası ve rehberlik hizmetleri gibi birçok avantajı içinde barındırıyor. Çok ucuz bir hizmet aslında bu. Ama biz bu durumu öğrenci ve vatandaşlara sağlıklı bir şekilde aktaramıyoruz ya da onlar tarafından idrak edilemiyor. Piyasa da çok fazla ucuz ve kaçak tur var. Bu kadar fazla turun olması, seçeneğin çok fazla olması güvenilir turların tercih edilmemesi anlamına geliyor” dedi.
“ÇOK FAZLA TURUN OLMASI KAFA KARIŞIKLIĞINA SEBEP OLUYOR”
Çok fazla turun düzenlenmesi insanlarda kafa karışıklığına neden olduğunu vurgulayan Fatih Çetin, bu yüzden turlara güvenin gittikçe azaldığını söyledi. Fatih Çetin, “Piyasada çok fazla kaçak tur mevcut. Vatandaş tura gidiyor ama gittiği turun belgesi yok, evrakları tam değil, arabanın turizm belgesi yok. Durum böyle olunca öğrenci gittiği zaman sağlıklı hizmet alamıyor. Gitmeden önce bir dünya vaatlerde bulunuyor ama gidildiği zaman hiçbirini yerine getirmiyor. Böyle işin acemilerinin tur düzenlemesi günlük turlara olan güveni azaltıyor. Diğer turların eksileri, işini doğru yapanların da güven kaybetmesine sebep oluyor” diye konuştu.
“RESMİ OLARAK TURİZM BAKANLIĞI BÜNYESİNDE BİR KURULŞ OLMALI”
Fatih Çetin, hangi turlara güvenmemiz gerektiğini de anlatarak şöyle devam etti:
“Gittikleri turlar öncelikle bir turizm şirketiyle bağlantılı olmalı. Resmi olarak Turizm Bakanlığı’nın bünyesinde bir kuruluş olmalı. Bunlardan ziyade bir geçmişi olmalı, geçmişte iyi işler yapmış olmalı. Kulaktan dolma bilgilerle değil, yapılan işlerle ve belgeleriyle kendini kanıtlamış olmalılardır. Güven aslında verilen hizmetten sonra gidenler tarafından bir şekilde yayılıyor. Tura gidenler memnun kalırsa arkadaş çevresinde olsun, başka çevrelerde olsun aldığı hizmetin kalitesini anlatıyor.”