Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM üyesi ve Eskişehir birinci sıra milletvekili adayı Prof. Dr. Gaye Usluer, Batıkent’te yaşayan 55 yaşındaki felçli Sadife Dağlı’ya, Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan tekerlekli sandalye ulaştırdı. Tekerlekli sandalyeye oturan Sadife Dağlı, 1,5 yıl sonra ilk defa engelleri aşarak, evinin dışında gezebilecek olmanın mutluluğunu yaşadı.
Sadife Dağlı’nın yasal olarak durumunun tekerlekli sandalye almaya uygun olmasına karşın bürokratik engelleri aşamadığı için bu hakka ulaşamadığını iddia eden Dağlı’nın bakıcısı, felçli kadının kızının hemşire olmasına karşın sandalye alabilmek için istenenleri sağlayamadığını söyledi. Usluer, felçli hastaların uzun süre yatmasının yatak yaralarına neden olacağını, bu nedenle hareket etmelerinin daha da önem taşıdığını dile getirerek; Dağlı’nın tekerlekli sandalye ile hareket özgürlüğünün artması kadar, sosyal hayatının da iyileşeceğini söyledi.
Milletvekili Adayı Prof. Dr. Usluer, engellilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve toplumsal hayatta da engelleri aşabilmeleri için sadece yasal düzenlemelerin yeterli olmadığının bu olayda da görüldüğünü belirtti. Gaye Usluer, “Bürokratik engelleri yumuşatamadığınız için vatandaşlar, hakkı olan sandalyeye ulaşamamış, heyet raporu almakta zorlanmış, sonrasında da rapor almasına karşın hakkı olan sandalyeye ulaşamamış” diye konuştu.
Dağlı’nın ailesinin Büyükşehir Belediyesi’nde başvurarak yardım istediğini aktaran Prof. Dr. Usluer, “Burada Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ve belediye meclis üyelerinin katkısı ile Büyükşehir Belediyesi’nin temin ettiği sandalyeyi Sadife Dağlı’ya ulaştırdık ve bir anlamda bürokratik engelleri aşması için ona destek verdik” şeklinde konuştu.
BÜROKRATİK ENGELLER
Belediye meclis üyeleri Abdullah Sargın ve Canan Adlım ile birlikte tekerlekli sandalyeyi belden aşağısı felç olan Sadife Dağlı’ya teslim eden Milletvekili Adayı Prof. Dr. Gaye Usluer, şunları söyledi:
“Engelli vatandaşların engelleri aşması için yasal düzenlemelerin yapılması kadar, bu tür bürokratik engellerin de aşılması gerekiyor. Aslında devletin yapması gereken bir hizmete vatandaşlar bürokratik engeller dolayısıyla ulaşamıyor. Dağlı’nın yaşadığı bu sorunlar, Türkiye’de pek çok engelli ve ailesinin yaşadığı sorunları yansıtıyor aslında, bu olayda da yaşanan bürokratik engeller nedeniyle ailenin ulaşamadığı tekerlekli sandalyeyi Büyükşehir Belediyesi temin etti. Bu devlete ait bir görev, ancak sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ile hareket eden belediyelerimiz bu tür şikayetlere de duyarsız kalmayarak vatandaşların taleplerini dinliyor ve onların ihtiyaçlarını karşılamak için elinden geleni yapıyor.”
ENGELLİLER İÇİN RAPOR ÇİLESİ BİTECEK
Çocukların, kadınların, yaşlıların, emeklilerin ve engellilerin sosyal haklardan kapsamlı biçimde yararlanabilmesi için gerekli tüm adımların CHP iktidarında atılacağını kaydeden Prof. Dr. Usluer, “Engellilerin, kronik hastalığı olanların ve geliri olmayan yaşlıların durumlarını ayrı ayrı gözeten sosyal destek programları geliştirilmelidir” dedi.
Usluer, CHP Aile Sigortası Programı kapsamında, engelli desteği, yaşlı desteği gibi destekler sağlanacağını çocuk, kadın, yaşlı, kronik hastalar ve engellilerin güçlendirileceğini belirtti. Aile Sigortası kapsamındaki engellilere, yüzde 40 engellilik düzeyi için 400 TL, yüzde 60 engellilik düzeyi için 600 TL yaşam aylığı bağlayacakları bilgisini de aile ile paylaşan Milletvekili Adayı Prof. Dr. Usluer, “Engellilerin tıbbi malzeme ve ihtiyaçlarını ücretsiz karşılayacağız. Engellilerin kamu kurumlarına yapacakları her başvuru için ayrı ayrı rapor alma çilesini bitireceğiz. Herhangi bir ölçüte bakılmaksızın tüm engelli yurttaşlarımızı sosyal güvenlik kapsamına alacağız. Engellilerin rehabilitasyonunu, sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlerle ilgili tüm yasalara ve engellilere özel yasalara dâhil edeceğiz. Engelli raporu alınması ve yenilenmesi sürecini kolaylaştıracağız. Engelli yurttaşlarımızın sağlık hizmetlerinden ihtiyaç duydukları yer ve ölçüde ücretsiz olarak yararlanabilmelerini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
SEYYAR ENGELLİ RAMPASI
Belediye Meclis Üyesi Abdullah Sargın ise, apartmanda bir engelli rampasının olmamasına dikkat çekerek, bu tür yapılar için seyyar engelli rampası temin edilebileceğini kaydetti. Sargın, yeni binalarda bu tür sorunların olmadığını, iskanı olmayan binalarda da iskan için başvurulduğu zaman engelli rampasının yapılmasının da sağlanabileceğini aktardı.