Tepebaşı Belediyesi’nin düzenlediği 5’inci Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’nda edebiyatımızın iki ustası Aziz Nesin ve Melih Cevdet Anday, düzenlenen farklı oturumlarla anıldı.
5’inci Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’na katılan Danimarkalı şairlerin katıldığı ‘Kuzeyden Güneye Şiirin Dili’ konulu oturumda da, genel olarak şiirin işlevi, Türkiye-Danimarka şiiri üzerinde duruldu. Çevirmen Hüseyin Duygu’nun moderatörlüğünde konuşan Niels Hav, Gerd Laugesen, Ursula Andkjaer ve Eva Tind, “Önyargıların bırakılarak, sevginin ortak değer olduğu gerçeğiyle hareket edilmesi gerektiğini” ifade ettiler. Ülkelerinde en çok Nâzım Hikmet ve Yaşar Kemal’in tanındığını belirten konuk şairler, bu iki yazarımız için, “Dünyayı anlamaya katkı sağlıyorlar değerlendirmesini yaptı.
AZİZ NESİN’İN SANAT ANLAYIŞI ÜZERİNE KONUŞULDU
Öykü ve romanlarının yanı sıra şiirler de yazan Aziz Nesin’in kişiliği ve sanat anlayışı üzerine konuşan Haydar Ergülen, “Organik aydın tipini temsil ediyordu” derken, Halil İbrahim Özcan da, Nesin’in en belirgin özelliğinin ‘örgütçü’ bir kimliğe sahip olması olduğunu söyledi. Mehmet Said Aydın da, Nesin’i “Bir dil dehası” oarak nitelendirirken, Sezai Sarıoğlu ise, “Bendeki Aziz Nesin bir ‘deliye’ denk geliyor. Devletin ve toplumun yüzne karşı konuşan bir deliydi. Aziz Nesin’i yeniden okumayı ve onunla yeniden tanışmayı öneriyorum” dedi. Mahmut Temizyürek de, Melih Cevdet Anday anmasında yaptığı konuşmada, Anday’ın yazdığı şiirlerle ‘ayrı bir yerde’ durmayı başardığını ifade etti.
ERAY CANBERK’İN ŞİİRLERİ ELE ALINDI
Şiir Buluşması’nın onur konuğu Eray Canberk’in şiirinin ve şair kimliğinin ele alındığı oturumda da Ahmet Ada, Gülsüm Cengiz, Adil İzci ve Ömer Ateş Kızıltuğ konuştu. Ada, Canberk’in ‘şiiri imgeye boğmayan, imgeyi tamamına yayan’ bir şair olduğunu belirterek, “Lirik bir şairdir” dedi. Gülsüm Cengiz de, “yaşamdan, insandan yana bir şiiri kurdu” dedi. Adil İzci ise, “Hayatı ie şiiri aynı olan bir şair. Burada bir samimiyet olgusuna dikkat çekmek istiyorum. Biyografik bir şiir yazıyor. Lirizm, yer yer ironiyi içeren siirleri de var” dedi. Ömer Ateş kızıltuğ da, onun öğretici ve yol gözterici usta bir şair olduğunu ve kendisi üzreinde de önemli etkileri bulunduğunu söyledi.
KARI KOCADAN FARKLI BİR PERFORMANS
5’inci Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’na katılan Fransız karı koca Michel Cassir ve Claude Cassir de, farklı bir performans sergilediler. Bir gün önce şiir buluşmasına katılan şairlerden ikişer dize yazmalarını isteyen Cassir çifti, geleneksel motiflerle süsledikleri sahneye şaireri davet ederek, bu dizelerini toplu olarak okumalarını istedi. Arada şiir ve müziği buluşturan bir sunum yapan çift, aışılmışın dışında müzik ve şiiri buluşturan bir performansı sahneye taşıdı. Şiir Buluşmasına katılan şairler de, kendi şiirlerini seslendirdi.