TMMOB Eskişehir İKK Kadın Komisyonu tarafından "Gericilik ve Piyasa Sarmalında Kadın" konulu 3. Kadın Çalıştayı İnşaat Mühendisleri Odası’nda yapıldı.
Yerel Çalıştayda; Eğitimde Cinsiyetçilik, Çalışma Yaşamında Cinsiyetçilik, TMMOB’de Kadın örgütlenmesi ve Diğer Örgütler ve Meslek Disiplinleri ile Diyalog ana konu başlıkları oldu. Çalıştayda bu dört ana başlık altında mühendis kadınların eğitim ve çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunlar ve çözüm yolları tartışıldı. TMMOB örgütlülüğü içinde karar mekanizmalarında daha fazla sayıda mimar, mühendis ve şehir planlamacısı kadının bulunması gerektiği, yaşanılan süreçte diğer meslek örgütlerinin kadın komisyonları ile iletişimin artırılması yönünde kararlar alındı.
ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARI KINANDI
Çalıştay sonunda, mimar, mühendis ve şehir planlamacısı kadınlar olarak; Anayasa Mahkemesi’nin, imam nikahını kıymak için önce resmi nikah şartını kaldıran kararı kınandı. Ortak açıklamada; kararın evrensel hukuk, insan hakları ve laiklik ilkelerini hiçe saydığını, kadınların haklarını ellerinden alan, çocuk gelinleri meşrulaştıran Ortaçağ zihniyetini hortlattığı, kadın-erkek eşitliğinin temel taşlarından biri olan evlenme işleminin nikah memuru önünde resmi nikahla yapılması gerektiği, Anayasa Mahkemesi’nin, 1999 yılında alınan bu kararla aksi uygulamalar için hapis cezası bile getirilmişken, 16 yıl sonra birileri istedi diye bu kararı almasının "aile düzenine karşı işlenen suçlar" kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
TMMOB Eskişehir İKK Kadın Komisyonu Başkanı Feride Betül Hacımısalar Yörükcü, “Kadın haklarını bir kez daha ayaklar altına alan, tacizi tecavüzü destekleyen, dini inançlar üzerinden çocuklar da dahil olmak üzere boşanma, nafaka ve tazminat haklarının da kaybına neden olacak olan bu karara karşıyız” diye konuştu.