Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Dünya Çevre Günü münasebetiyle mesaj yayımladı.
Tuna, çevre kirliliğinin, insanların geleceğine yönelik olumsuz sonuçlar getirdiğinden, yaşam alanlarının bilinçli ve kaliteli kullanımının sağlanması amacıyla 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan kararla, 5 Haziran’ın “Dünya Çevre Günü” olarak kabul edildiğini hatırlattı.
Çevrenin, insan ve tabiat varlıklarının birbiriyle etkileşim içinde bulunduğu bir sistem olduğuna dikkat çeken Tuna, “Dünyadaki hızlı nüfus artışı, çarpık kentleşme, atıkların çevreye saçılması, hava, toprak, su gibi doğal kaynakların israf edilmesi gibi faktörlere bağlı olarak, iklim değişikliğinden toprak, su ve havanın kirlenmesine kadar çeşitli ve önemli sorunlar tüm insanlığı tehdit eden boyuta ulaşmıştır. Bu nedenle çevre ve çevre sorunları hızla değişen dünyanın ana gündem başlıklarından biri olmuştur. Çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında gösterilen çabaların gayesi, insanların daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamalarının sağlanmasıdır. Çevre bir kurum ya da kuruluşun değil bütün insanlığın sorumlu olduğu ortak yaşam alanıdır. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için; kirlenmelerin önlenmesi, tabiatın korunarak tahribatın engellenmesi, yeşil alanların korunması ve arttırılması ile kamuoyunun bilinçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
“ÇEVRE İÇİN YAPILACAK HER FAALİYET, GELECEK NESİLLERİN DAHA GÜZEL BİR ORTAMDA YAŞAYACAĞI BİR DÜNYA İNŞA EDECEKTİR”
“Çevre için yapılacak her faaliyet, gelecek nesillerin daha güzel bir ortamda yaşayacağı bir dünya inşa edecektir” diyen Tuna, mesajına şöyle devam etti:
“5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ülkemizde ve dünyada çevre korumasının yaygınlaştırılması, çevresel kalitenin iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda yapılan etkinlikler ile farkındalığın oluşturulması, çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında çaba harcanması; insanlığın daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamasına zemin hazırlayacaktır. Çevre için yapılacak her faaliyet, gelecek nesillerin daha güzel bir ortamda yaşayacağı bir dünya inşa edecektir. Çevre hepimizin dünyadaki evidir ve evimizi temiz tutmak, onun bakımını yapmak, bozulan ve aksayan yerlerini onarmak, tüm insanlığın görevidir. Bu nedenle insanlarımızın ihtiyaç duyduğu ve kalkınmanın gereği olan yatırım ve hizmetler de çevre kirletilmeden doğal hayat korunarak yapılmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Eskişehirlilerin “Dünya Çevre Günü”nü kutluyor, tüm insanlık için temiz ve sağlıklı bir dünya diliyorum.”