TMMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilen buluşmada mesleğe katılan yeni mühendisler Mühendislik Yemini’ni hep birlikte okudu ve rozet taktı.
Törene; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal, Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Atila Tomsuk, İKK Sekreteri Neşet Aykanat, ESOGÜ Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Altaç, ESOGÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Kahya, Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, ESOGÜ Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Yüzügüllü, çok sayıda akademisyen, oda üyesi ve yeni mühendis katıldı.
PROBLEM ÇÖZME ALANI
Törende konuşma yapan Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ünal, yeni mühendislere meslek hayatına ilişkin önemli bilgiler verirken, mesleğin toplumsal yönüne de değindi. Mühendislik mesleğinin bir problem icat etme alanı değil, problem çözme alanı olduğunu belirten Başkan Ünal, “Bu alana dahil ettiğimiz her konuya mühendis olarak bilimi, tekniği ve aklı temel alarak yaklaşmak, sonuca yönelik çalışmak zorundayız. Güçlü ekip ilişkileri kurmak farklı disiplinlerle matriks çalışma gruplarında etkin rol almalıyız. Gerektiğinde bu ekipleri kurabilen ve yönetebilen birer başarılı mühendis olmanızı diliyorum” şeklinde konuştu.
YEMİNİNİ UNUTMAYANLARIN ÖRGÜTÜ
Başkan Hakan Ünal, konuşmasında, “Sizlerin meslek örgütünüzün başkanı olarak bir başka açıdan mesleki sorumluluklarınızı hatırlatmak isterim. Az sonra edeceğiniz mühendislik yemini bu söyleyeceklerimizin özetidir aslında. İçinde bulunduğumuz, herkesin her şeyi alıp satabileceği, mesleklerimizin değersizleştirildiği bu neoliberal çağda bu yemini unutmayacakların örgütüdür Makina Mühendisleri Odası. Fazlası da vardır. Bunun için gerektiğinde siyasi mücadele vermekten kaçınmayanların, bunun için bedel ödeyenlerin örgütüdür, içinden kahramanlar çıkaran bir örgüttür” diye belirtti.
HALKIN YARARINA
Mühendislerin rolünün mesleklerini, bilimi, teknolojiyi, halkın yararına kullanmayı amaçlamak olduğunu kaydeden Makina Mühendisleri Şube Başkanı Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Odamız, yani bizler; mesleki çıkarlarımızın, meslektaşlarımızın ortak çıkarlarının ülkenin ve halkın çıkarlarından bağımsız olmadığını savunmaktayız. Bir gün insan, doğa ve toplumun ortak faydasına ortadan kaldıracak işler yapılması istendiğinde orada buna karşı durabilecek özgür, bağımsız güçlü bir meslek örgütü her zaman sizin yanınızda olsun isteyeceksiniz. Bizler; yani bu mesleki birliğimiz Cumhuriyet, demokrasi ve bağımsız Türkiye var olduğu sürece var olacağız.”
Yapılan konuşmalardan sonra yemin töreni gerçekleştirildi ve yeni mühendislere rozetleri takıldı.