Uzmanlar, böbrek taşlarından kurtulmada en etkin yöntemlerden biri olan ESWL ile taş kırma uygulamasının hastalara büyük konfor sağladığını söyledi.
Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gürhan Gökçe, böbrek taşları ve tedavileri hakkında bilgi verdi. Gökçe, ses dalgalarıyla vücut dışından taş kırma yöntemi olan ESWL, uygun olan böbrek taşlarından kurtulmak için birinci tedavi seçeneği olarak kullanıldığını kaydetti. Hasta için konforlu ve kolay bir tedavi yöntemi olarak bilindiğini kaydeden Gökçe, ESWL çoğunlukla sedasyon veya genel anestezi gerektirmeyen bir uygulama olduğunu, ancak çocuk ve bebek hastalarda sedasyon altında yapıldığını da sözlerine ekledi. Gökçe yöntemin, 2 cm’den küçük böbrek taşlarında olumlu sonuçlar verdiğini de kaydetti.
Ağrısız bir yöntem Eswl
Yöntemin ağrısız olduğunu anlatan Gökçe, "ESWL işleminde hasta genellikle ağrı ve sancı duymamaktadır. Eğer ağrısı olursa da ağrı kesici ile kontrol edilebilmektedir. Seanslar yaklaşık 30 dakika sürer ve işlem sonrasında hasta hemen normal hayatına dönebilir. Bir ESWL cihazı görüntüleme/odaklama ve ses dalgası oluşturma ünitelerinden oluşmaktadır. Floroskopik (X-ışını ile) veya ultrasonografik olarak taşlar görüntülenip, etkili bir kırma için odaklama yapılmaktadır. Ses dalgaları, bu metotlar kullanılarak vücut içindeki taşa odaklanır. Bir seansta, taşa yaklaşık 2000 şok dalgası yollanır ve taşın kırılması sağlanır. Yumuşak taşlar bir seansta kırılırken, sert taşlar için ikinci veya üçüncü seanslar gerekebilmektedir" dedi.
Taşlar vücuttan atılırken bol su tüketilmeli
Gökçe, parçalanan taşların vücuttan atılması için bol su tüketilmesi konusunda da uyararak, "Eswl ile taş kırma işlemi yapıldıktan sonra kırılan taşların idrarla atılması beklenmektedir Alınan sıvının yetersiz olması idrarın daha yoğun hale gelmesine, bunun sonucunda da kristallerin idrar yollarında çökmesine yol açabiliyor. Bu nedenle böbrek taşlarının oluşumuna engel olabilmek için öncelikle bol su içme alışkanlığı edinmelisiniz. Bunun için de idrar miktarının 1,5-2 litreyi bulmasına ve idrar renginizin su gibi olmasına yetecek kadar su tüketin. Bol su içmek aynı zamanda taşların düşürülmeye çalışıldığı süreçte büyük önem taşıyor. Ne kadar çok su içer ve idrar üretirseniz taşın düşürülmesine o kadar çok katkı sağlarsınız. Taşlar idrarla atılırken oluşabilecek ağrılar için de ağrı kesici ilaçlar kullanılıyor" ifadelerini kullandı.
Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gürhan Gökçe, taş kırma yönteminin ardından yapılması gerekenler konusunda da, "ESWL seansı sonrası ortalama 7 gün sonra kontrole gelmeniz gerekmektedir. Kontroller taş temizlenene kadar devam etmektedir. ESWL sedasyon veya genel anestezi altında uygulanırsa işlem sonrası en az 24 saat boyunca araç kullanmamanız gerekmektedir" diye konuştu.