Türkiye’nin en güçlü grupları arasında yer alan ve üretimiyle olduğu kadar yatırımlarıyla da adından sıkça söz ettiren OBA Grup ciroda 1 milyar TL sınırını aştı.
Bünyesinde sektörlerinin liderleri olan Oba Makarna ve İpek Yem ile Grainmar’ı bulunduran OBA Grup ülke kalkınmasına yönelik sağladığı katma değer ve istihdam yanında AR-GE ve İnovasyon ile markalaşma yolundaki başarılı çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Son olarak TİM tarafından yapılan Türkiye’nin 1000 İhracatçı Firması arasında ilk beş yüz içerisinde yer alan ve GAİB tarafından düzenlenen İhracatın Rekortmenleri ödül töreninde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından İhracat Rekortmeni Ödülü ile ödüllendirilen Oba Grup 2014 yılı yatırımlarıyla adından sıkça söz ettirmişti. Yapılan son araştırmalarda Oba Grup bünyesinde faaliyet gösteren Oba Makarna ve İpek Yem ile Grainmar’ın toplam cirolarıyla 1 Milyar TL sınırını aşan Oba Grup birçok Türkiye’nin en güçlü şirketleri arasındaki yerini aldı. Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de ziyaret ederek incelemelerde bulunduğu Oba Makarna dünyanın ikinci Türkiye’nin en büyük üretim tesislerine sahip olup 2014 yılında yapılan 20 milyon Euro’luk yatırımla günlük 700 ton olan üretim kapasitesini 1000 tona çıkararak üretim alanında yeni bir rekora imza atmıştı.
Oba Grup Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü, hedeflerinin iç ve dış pazarlardaki Pazar payını arttırmak olduğunu ifade ederek, “1966 yılında Gaziantep’te kurulan OBA Makarna Türkiye’nin makarna sektöründe her zaman öncü firması olan ve Türkiye genelinde tanınmayı başaran, halkın beğenisini kazanmış önemli bir markadır. Özgüçlü ailesi tarafından 2005 yılında satın alınan Oba Makarna; ihracat, pazarlama, dağıtım ve iş geliştirme politikalarının olumlu sonuç vermesiyle beraber günlük 80 ton olan üretim kapasitesini 2009 yılında 300 tona, ardından yatırımlara devam ederek 500 tona ve daha sonra da günlük 700 tona üretim kapasitesini çıkarmış olup 2014 yılında yapılan 20 milyon Euro’luk yatırımla bu üretim de günlük bin tona çıkarılarak sektörel liderliği sürdürmüştür” dedi.
Marka ve tesislere yapılan yatırımın önemine dikkat çeken Başkan Özgüçlü, “Oba bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Gaziantep 4.Organize sanayi bölgesinde 110.000 M’2 Açık 50,000.m’2 kapalı alanda kurulu modern tesislerinde yüksek üretim kapasitesiyle dünya standartlarında üretim yapmaktadır. Oba Makarna 2010 ve 2012 yılları arasında yaptığı 75.000.000 Euro yatırımın ardından Üretim ve satış kapasitesi ile Türkiye’nin 1.si ve Dünya’nın 2.si olarak sektörün devleri arasına girmiştir. Yeni yatırımlarla 2015 yılı ocak ayında üretim kapasitesi günlük 1000 tona çıkmıştır” dedi.
MARKALARIN TEMELİNİ AR-GA VE İNOVASYON OLUŞTURUR
Oba Makarnanın sektöründe hızlı büyümesinde Oba Grup bünyesinde kurulan AR-GE ve İnovasyon ekiplerinin başarısının yattığına dikkat çeken Oba Grup CEO’su Alpaslan Özgüçlü de, “Oba Grup bünyesinde faaliyet gösteren üç şirketimizin toplam cirosu son verilere göre 1 milyar TL sınırını aşmıştır. Oba Grubun amiral gemisi olarak gördüğümüz Oba Makarnanın 2005 yılında yeniden üretime geçişinden kısa bir süre sonra üretimini hızla arttırması ve yapılan yeni yatırımlarla günlük üretimini 1000 tona çıkarmasında elbette yürüttüğümüz AR-GE ve İnovasyon çalışmalarının büyük payı vardır. Amacımız Ülke genelindeki makarna ihracat rakamlarına bakıldığında ortalama % 30 oranında bir Pazar payına sahip olan ve geçtiğimiz son üç yılın ihracat Şampiyonu unvanını elinde bulunduran firmamızın iç piyasada şu anda %8-10 civarında olan Pazar payını yeniden % 25 seviyelerine taşımak olup, Türkiye’den dünyaya yapılan ihracatta her üç makarnadan birisi Oba makarnadır. Firmamız AR-GE ve İnovasyon çalışmaları neticesinde 2015 yılı ocak ayında Gluten Free Makarna ve Mısır Makarna üretimine başlamıştır” dedi.
TÜRKİYE OBA İLE MAKARNAYI DAHA ÇOK SEVECEK
Dünyanın birçok ülkesinde Oba Makarnanın sevilerek tüketildiğinin de altını çizen Oba Grup CEO’su Alpaslan Özgüçlü, Türkiye’de makarna ile ilgili bilinen yanlışların düzeltileceğini ve insan sağlığı için büyük faydaları bulunan makarnanın sevdirileceğini ifade ederek, “Oba Makarna iç piyasaya yönelik yürüttüğü çalışmalar sonucu 75 ilde bayi ağı oluşturmuştur. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesinde çok önemli temsilciliklerimiz ve bayilerimiz vardır. Akdeniz ve diğer bölgelerde yapılan yoğun çalışmalar sonucu ülke geneline hızla yayılan bir ağa sahip olmaktadır. Ege bölgesinin değerli seçkin marketlerinde ticari birliktelik için görüşmelerimiz devam etmektedir. Oba Makarna olarak hedefimiz Türkiye genelinde Pazar birincisi olmaktır. Bu hedefe ulaşmak için yoğun bir çalışma temposunu yürütmektedir" dedi.
OBA GRUP’A ÖDÜL YAĞMURU DEVAM EDİYOR
Yarım asırdır sektörünün liderliğini sürdüren ve gerek yurt içi gerekse yurt dışı pazarların aranan markaları haline gelen Oba Makarna İSO 500’de 114 basamaklık rekor bir yükselişle 290. Sırada yerini alırken önceki yıllarda da Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi araştırma listesinde yer alarak Anadolu Kaplanları ödül töreninde İhracatını En Çok Arttıran şirketler kategorisinde ikincilik ödülüne layık görülmüş, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen 2013 Yılı İhracat Rekortmenleri ödül töreninde OBA Makarna ve İpek Yem şirketleriyle ihracat rekortmeni ödüllerinin sahibi olmuştu. Oba Grup bünyesinde faaliyet gösteren Oba Makarna ve İpek Yem Fortune 500 Türkiye 2013 Araştırması’na göre ‘Türkiye’nin en büyük 500 şirketi’ arasında yer alarak yeri bir başarıya imza atmıştı. Geçtiğimiz aylarda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla Gaziantep Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen Gaziantep’in Yıldızları Ödül töreninde iki ödül alırken TİM’in 2014 Yılı Türkiye’nin 1000 İhracatçısı Listesine de giren Oba Grup GAİB Tarafından düzenlenen İhracatın rekortmenleri ödül töreninde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından ödüllendirilmişti. Bazı araştırma şirketleri tarafından yürütülen araştırmalar sonucunda da İnsana Saygı ve Altın Marka Ödülleri alan Oba Grup Türkiye’nin üreten ve katma değer sağlayan en büyük kuruluşları arasındaki yerini büyüme sürecini başarıyla devam ettiriyor.