Avrupa Birliği’nin başta KOBİ’ler olmak üzere üniversite ve diğer girişimcilerin desteklenmesi amacıyla başlattığı HORIZON 2020 Programı’ndan, Türkiye’nin daha fazla yararlanması için eğitim çalışmalarını sürdüren TÜBİTAK uzmanları, Gaziantep Üniversitesi’nde bilgilendirmede bulundu. Bu amaçla düzenlenen panelde konuşan TÜBİTAK Uzmanı Emre Yurttagül, “Bu projeye başvurmak Hakkari’de askerlik yapmak kadar kutsal ve boynumuzun borcu” dedi.
Avrupa Birliği (AB) Ufuk 2020 (HORIZON 2020) Bilgi Günü kapsamında Gaziantep Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen etkinlikte ilk konuşmayı yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, şunları söyledi:
“Ben iddia ediyorum ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, şu anda AR-GE’yi, inovasyonu, araştırmayı, bu konuda yapılan çalışmaları en çok destekleyen ülkelerden birisidir. Bu orantısal olarak da böyledir. İstatistiksel olarak da yansımış durumdadır. Ancak, geçmişteki ihmaller nedeniyle Türkiye ve gelişmiş ülkeler arasında bir ‘kulvar farkı’ var. Bu kulvar farkı nedeniyle gelinen noktanın yeterli olduğunu söyleyemeyebiliriz. Özellikle son senelerde bu konuda inanılmaz destekler, bilgiler ve teşvikler veriliyor. Her ne kadar rekabetçiliğimiz çok fazla artmasa da, rekabetçilik liginde yerimiz ve sıralamamız çok iyi olmasa da, bir kıpırdanma olduğu gözüküyor. Bu aşikâr. Bu şekilde daha iyi yerlere gelebileceğimiz konusunda inancımız büyük. Ülke olarak 2023’e kadar bazı hedeflerimiz var. Bir takım rakamlar ortaya koyduk. Ekonomide, ihracatta bunları yapabilmek için mutlaka AR-GE, inovasyon, araştırma ve büyük atılımlar yapmak olduğumuzun bilincindeyiz. Bu konuda programlar açıklanıyor. Bir taraftan da malum Avrupa Birliği’ne entegre olmak istiyoruz. Bu süreç devam ediyor zaten. AB’nin açtığı, bizim de ortağı olduğumuz HORIZON 2020 programı var. Bunun adı artık UFUK 2020 oldu. Bu programlar ile AB 2020 yılına kadar rekabetçiliğini artırmak ve dünyanın en büyük ekonomisi olmak istiyor.”
“BU PROGRAMDA MUTLAKA OLMALIYIZ”
Bu aşamada Avrupa Birliği’nin ABD ve Çin’e karşı ekonomik bir güç olmak istediğini, bunun anahtarının ise “AR-GE ve inovasyon” olduğunu bilincinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dereli, “O nedenle 80 milyar Euro’luk bir fon, oluşturulmuş. Tabi, Türkiye de buna katkı yapmış durumda. Dünyanın en büyük destek projelerinden bir tanesidir. Bu projenin içinde, payımızı hep artırarak alan bir ülke olmalıyız” dedi.
ABD’nin bu proje benzeri bir projeyi 1994’te ‘İnovasyon Amerika’ adıyla yaptığını vurgulayan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Şu an ABD ekonomisinin daha iyiye gittiğini görüyoruz. ABD taklit ediliyor gibi görünüyor bu projeyle. Parasal genişleme olayında da benzer durumu gördük. Görüyoruz ki Avrupa Birliği bir “inovasyon birliği” haline dönüşmek istiyor. Bunu net olarak izleyebiliyoruz. HORIZON2020 fonu da emilmeye ve tüketilmeye başlandı. Bu program başlayalı neredeyse 2 yıl oldu. Biz de ortaklar bulmak zorundayız. Kolay da değil. Ama gözümüzde de büyütmememiz gerektiğini de biliyoruz. Sonuçta ortak olduğumuz, lider, koordinatör olduğumuz projeler çıkacaktır. Ben burada kişisel ve kurumsal hedeflerimizin de olması gerektiğine inanıyorum. Heyecan çok güzel. Bu fırsatlara elbette başvuralım. Ama kendimizi olgunlaştıralım. AR-GE kültürümüzü olgunlaştırmak bizim için çok daha önemlidir diye düşünüyorum.“
“ASKERLİK YAPMAK KADAR KUTSAL BİR GÖREV”
Türkiye’nin inovasyon ve AR-GE konusunda son 10 yılda koşmaya başladığını belirten TÜBİTAK Uzmanı Emre Yurttagül, “Bu süreçte rakamlarımız artık yüzdeler ile değil, çarpanlar ile ifade edilmeye başlandı. AR-GE’ye ayırdığımız fonlar ve araştırmacı sayılarımız katlanarak artmaya başladı. Tabi koşmamız gerekiyor. Ancak o şekilde Avrupa’yı yakalayabiliriz” dedi. Bugün size UFUK 2020, HORIZON 2020 denen bir programdan bahsedeceğiz. Biz bu programa girebilmek için sizlerin, bizlerin desteğiyle tam 451 milyon Euro ödeyeceğiz. Bu çok büyük bir para. Bana sorarsanız, hepimiz vatanperver olduğumuzu iddia ediyoruz. Bu 451 milyon Euro bizim vergilerimizle oraya gidiyorsa ve biz bu projeye girmezsek, Alman’ı, İtalyan’ı desteklenecekse, bence buraya en azından bir başvuru yapmak buradaki herkesin bir vatan borcudur. Askerlik yapıyoruz. Çoğumuz yaptık. Ben Hakkari’de askerlik yaptım ama burada çalışmak HORIZON 2020’de çalışmak, ülkeye para dönmesini sağlamak, sadece para değil, para ile birçok şey de dönüyor aslında. Bunun sonunda bize sorulan şey her zaman ‘Kaç lira verdik, kaç lira aldık?’ olur. Burada çalışmak aslında samimi bir şekilde söylüyorum Hakkari’de yaptığım askerlikten çok daha fazla tatmin ediyor. Bu programa başvurmak gerçekten buradaki herkesin boynunun borcu, ya da vatan borcu diyebilirim. Şuanda, yaptığımız ödemenin bize dönüş oranı yüzde 78. Bu sevindirici bir gelişme ama HAROZON 2020 hedefimizi söylüyorum. Bize konan hedefin bu rakamın tamamının yurda dönmesidir. Hatta daha fazlasını alabilmemiz. Bu size konulan bir hedeftir. TÜBİTAK bu konuda size destek olacak. 6. Çerçeve Programı’ndan 7. Çerçeve Programı’na geçerken 6 bin proje yapmışız. Hedefimiz 12 bin proje. Burada Gaziantep Üniversitesi başta olmak üzere herkese görev düşüyor. Desteklenen program sayısı 3 kat artmış. Desteklenen girişimci sayımız artmış. Koordinatör başvuru sayımız çok önemli. Bunda da önemli bir aşama yakaladık. 216 KOBİ’miz 2 bin 500 Avrupalı ortak ile proje yaptı. Bunlar çok önemli gelişmeler. Ama yeterli mi? Hayır. Büyük firmaların bu desteğe ihtiyacı mı var? Bence yok. Ama o firmalar bu ağın içinde olmaya gayret gösteriyorlar. Biz de olmalıyız bu ağın içinde” diye konuştu.
Yurttagül’ün ardından konuşan TÜBİTAK Uzmanları Okan Saldoğan, Çağrı Yıldırım, Numan Gölükcü ve Ahmet Furkan Çiftçi, UFUK 2020 ile ilgili teknik bilgiler ve başarı örneklerini sundu. Programın sonunda ise TÜBİTAK uzmanları ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, KOSKA Turşuları, Sinerji Mühendislik, TURBOTEK, ROYAL Halı, Moğol Tekstil, Bayazıt Mühendislik, MB Holding ve Mutlu Makarna gibi firma ve kuruluşların temsilcileriyle ikili görüşmeler gerçekleştirildi.