Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Zeynel Güneş, ’’Bu yıl Araban Ovası’nda 3 bin 500 dönüm civarında dikimi yapılan Araban sarımsağının hasadına başlandı” dedi.
’Beyaz altın’ olarak bilinen meşhur Araban sarımsağının geçen yıla göre bu yıl rekolte, kalite ve fiyat yönünden yüksek olduğunu kaydeden Güneş, 3 bin 500 dönüm civarında dikimi gerçekleşen sarımsak hasadından 5 bin ton ürün elde edilmesi beklendiğini açıkladı.
Arabanlı sarımsak üreticisi Mehmet Bilekçi de yaptığı açıklamada, 2015 yılı sarımsak dikim döneminde Araban Ovası’ndaki Köklüce (Ardıl) Mahallesi bölgesindeki 200 dönüm araziye dikimini yaptığı sarımsağın hasadına başladığını ifade ederek, “Araban Ovası’nda yetişen ve verimli topraklarımızda ürettiğimiz sarımsağın kalitesinin ünü artık yurt genelini aştı. Geçen yıl 1 kilogram sarımsağı 2.5 liradan sattık” dedi.
2015 senesi hasat dönemine başlandığında 1 kilogram sarımsağı 3.5 ile 4 liraya kadar satışa sunduklarını ifade eden Bilekçi, “Geçen yıl dönüme 600 kilogram civarında sarımsak verimi alırken, bu yıl 2015 yılı kış ve bahar mevsimlerinde de yağışların bolluğu nedeniyle dönüme 1 ton ve üzerinde verim elde ediyoruz. Geçen yıl 2014 yılı hasat döneminde daha az verim ve daha düşük fiyatta satışını yaptığımız meşhur Araban sarımsağının tüm yurt genelinde ve dünya sarımsak piyasasında kalitesinin kanıtlanmasıyla birlikte pazar bulma imkanı da her geçen yıl artıyor. Beyaz altın olarak bilinen meşhur Araban Sarımsağı bu yıl üreticisine altın yılını yaşatıyor. Kuru olarak Kastamonu başta olmak üzere yurt genelindeki tüm illere satışını yapılırken, ihraç da ediliyor" şeklinde konuştu.