Gaziantep’in merkez Şahinbey İlçe Belediyesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümü nedeniyle düzenlenen “Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına” projesi kapsamında 12 bin öğrenci Çanakkale’yi ziyaret etti. Önceki gün yapılan son seferde öğrencilerin giydikleri enveriyeler ve ellerindeki kınalar görenleri duygulandırdı.
Şahinbey Belediyesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümü nedeniyle düzenlenen “Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına” projesi kapsamında, okullarında üstün başarı belgesi alan 12 bin öğrenci 15 Mart tarihinden itibaren her gün uçakla Çanakkale’ye götürüldü. Gaziantep’ten direkt uçuşun olmadığı Çanakkale’ye her gün özel uçak kaldıran Şahinbey Belediyesi her seferinde 188 öğrenciyi, 243 bin şehidin yattığı Çanakkale’ye götürerek projenin ilk ayağını tamamladı.
“ÖĞRENCİLER ENVERİYE GİYEREK KINA YAKTI”
Proje kapsamındaki son sefer 30 Mayıs tarihinde yapıldı. Son sefere katılan öğrenciler ise atalarının yattığı toprakları ziyaret etmeden önce Şahinbey Belediyesi hizmet binasında bir araya gelerek, üstlerine o zamanın askeri kıyafetleri olan enveriyeleri giydikten sonra, ellerine kınalar yaktılar. Okullarında aldıkları eğitimler sırasında Çanakkale’de şehit düşen Kınalı Hasan’ın hikayesini dinlediklerini ve bu hikayeden etkilenerek ellerine kınalar yaktırdıklarını söyleyen öğrenciler görenleri duygulandırdı.
ÖZEL UÇAKLA GİTTİLER
Belediye bahçesinde yapılan kına yakma törenin ardından otobüslere binen öğrenciler, Gaziantep Havalimanına hareket ettiler. Burada kendilerini bekleyen özel uçağa binerek Çanakkale’ye hareket eden öğrencilere uçakta gezi programı anlatıldı. Yaklaşık 1,30 saat süren yolculuğun ardından Çanakkale’ye ulaşan gençler burada yine kendileri için hazır bekleyen otobüslere binerek feribotla tarihin en büyük destanlarından birisinin yazıldığı Gelibolu Yarımadası’na geçtiler.
TARİH KOKAN TOPRAKLARA YOLCULUK
Öğrenciler burada rehberler eşliğinde, Conkbayır, 57. Piyade Şehitliği, Şehitler Abidesi, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Rumeli Mecidiye Tabyası, Kilitbahir, Yahya Çavuş Şehitliği, Seyit Onbaşı gibi tarih kokan toprakları ziyaret etti.
ŞEHİT KANIYLA SULANMIŞ TOPRAKLARDA DUYGU DOLU ANLAR
Gezi sırasında Seyit Onbaşı’nın büyük bir kahramanlık örneği gösterdiği Mecidiye Tabyasında öğrencilerden Mehmet Emin İnanır okuduğu “Koca Seyit” şiiriyle, Çanakkale’yi ziyarete gelen vatandaşlara duygu dolu anlar yaşattı. Şahinbey Belediyesi tarafından düzenlenen İstiklal Marşı Güzel Okuma Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler ise Şehitler Abidesinde hep bir ağızdan okudukları İstiklal Marşı ile büyük ilgi topladı. Bazı vatandaşlar göz yaşlarına hakim olamazken, marş sonunda öğrencileri dakikalarca alkışladılar.
Son olarak Çanakkale’de Aynalı Çarşı’yı ziyaret eden öğrenciler ziyaret sonrasında yine kendilerini bekleyen özel uçakla Gaziantep’e döndüler.
10 BİN KİŞİ DAHA ÇANAKKALE’YE GİDECEK
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, vatanı korumak için canla başla mücadele eden şehitlerin gösterdiği mücadeleyi gelecek nesillere aktarmak için düzenledikleri projenin devam edeceğini aktararak, “Gaziler diyarından şehitler diyarına” projemizle 10 bin başarılı öğrencimizi gaziler diyarından, şehitler diyarına götürmeye karar verdik. Bu rakam zaman içinde 12 bine çıktı. Kahraman atlarımızın yattığı bu toprakları herkesin görmesi gerektiğini düşündük. Yaklaşık 6 ay süren proje çalışmasının ardından, 15 Mart tarihinde havalanan ilk uçağımızla birlikte her gün 188 öğrencimizi Çanakkale’ye götürmeye başladık. Bu seferimiz sonuncuydu. Yaptığımız geziye yapılan ilgi çok büyük olunca, meclisimizde seferlerin devam etmesi için karar aldık. Önümüzdeki günlerde yine 10 bin kişiyi daha Çanakkale’ye götürmeye devam edeceğiz. Projede emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ederim” dedi.