Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Nizip Meslek Yüksekokulu 2014-15 ders yılı Bilgisayar Programcılığı II. Öğrenim Toplumsal Duyarlılık Projesi dersi kapsamında yürütücülüğünü Öğr. Gör. Serdar Türker tarafından yapılan “Enerji Verimli, Akıllı Yerleşke” projesi başladı.
Öğr. Gör. Türker, projenin genel hedefinin enerji tasarruf modellerinin geliştirilip yaygınlaştırılması ve sınırlı olan enerji kaynaklarından tasarruf ile minimum oranda harcama yapılarak maksimum oranda faydalanılmasını sağlamak ve okul bütçesine destek oluşturmak olduğunu söyledi.
Projenin özellikle su, elektrik gibi tasarruf modellerinin kullanılarak suyun verimli kullanılmasını, tasarruf yapılarak okul bütçe giderlerinden kazanç elde edebilir hale getirilmesini amaçladığını belirten Öğr. Gör. Türker, “Okul binalarındaki enerji kullanımının yüzde 30’unu ışıklandırmalar oluşturur. Enerji kullanımında tasarrufu artırmak için ışıklandırma uygulamalarının değiştirilmesi ağacın yakın dalındaki meyve olarak görülür. Işıklandırmada verimliliği artıran en destekleyici eylem ise, öğretmen ve öğrencileri ışıklandırma teknikleri, kontrol sistemleri ve enerji tasarrufu konularında bilgilendirmektir. Enerji Verimli, Akıllı Yerleşke Projesi’nin bir diğer amacı ise, ilgili kurum ve kuruluşları, enerji verimli bir dünyaya davet etmek ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak, daha sağlıklı ve verimli kaynaklar sağlayan bir ortamı göstermek olacaktır. Proje aynı zamanda bireyleri de enerji tasarrufu bilinciyle tanıştırmayı, kendi ortamlarında enerji tasarrufuna teşvik etmeyi amaçlıyor” dedi.
Proje hakkında konuşan Enerji Yöneticisi ve Sanayi Enerjisi Etüt Uzmanı Merve Özkara, enerji üretimi ve enerji kaynaklarının bugünü geleceğe taşımak ve yaşamın sürdürülebilirliği için dünyadaki en temel ihtiyaçlar arasında olduğunu ifade ederek, endüstrileşme ve teknolojik gelişmelerle hızlanan kitlesel üretimler ve her geçen gün artan insan nüfusuyla orantılı olarak enerji ihtiyacının da arttığını ve bu ihtiyacın günden güne önem kazandığını söyledi.
"Enerji verimliliği, enerji ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, doğru planlama ve projelendirilmeler ile kaynaklardan yüksek verim, az zararla fayda sağlanmasıdır" diyen Özkara şunları söyledi:
“Enerjinin fazla kullanılması sonucunda; doğal kaynaklar hızla tükeniyor, enerji için yüksek miktarda para ödemek zorunda kalıyoruz ve en önemlisi de daha fazla enerji elde etmek için çevreyi kirletiyoruz. Dünya’da enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının yarısının tüketilmiş olacağı tahmin edilmektedir. 1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi sonrasında enerji konusuna ilgi artmış ve enerji tasarrufu konusu gündeme gelmiştir. Enerji tasarrufu devlet bütçesi için de çok önemlidir. Kullandığımız enerjinin yaklaşık yüzde 60’ını başka ülkelerden alıyoruz ve ödemeyi döviz olarak yapıyoruz.”