Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Paris UNESCO 1970 Sözleşmesi Kapsamında Kültür Varlığı Kaçakçılığın Önlenmesi Taraf Devletleri 3. Toplantısı’na katıldı.
Şahin, Türkiye’nin de taraf olduğu 1970 tarihli Kültür Varlıklarının Yasadışı İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması Sözleşmesinin 18-20 Mayıs 2015 tarihlerinde düzenlenen Taraf Devletler III. Toplantısı’nın açılış konuşmasını yaptı.
UNESCO’nun 1970 sözleşmesi kapsamında gerçekleşen programda 1970 yılında uygulanan ve bugün yaşadığımız coğrafyada en büyük sorun olan kaçakçılıkla mücadelede ki 45 yıllık mücadeleyi çok önemli bulduğunu belirten Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“O yüzden artık dünyanın küçük bir köy olduğu küreselleşmeyi yaşadığı dünya barışının çok daha önemli olduğu bir zaman dilimindeyiz. Artık zenginlik nedir diye sorulduğunda ne kadar altınınız, doğal gazınız, petrolünüz, madeniniz, kültürel varlığınız, mirasınız var sorusunun cevabını hepimiz soruyoruz. UNESCO’da burada bu yeni dünya düzeninde çok önemli iş düştüğünü düşünüyorum. Anadolu medeniyetlere ev sahipliği yapmış uygarlık tarihine ev sahipliği yapmış büyük bir hazinedir. Dolayısı ile Anadolu’nun bu hazinesini korumak ve kollamak hepimize düşen en önemli ve büyük görevlerden bir tanesidir.”
Gaziantep’in Akdeniz’in ve Mezopotamya’nın, birleştiği ve bugün Roma’nın Hititlerin, Bizans’ın, Osmanlı’nın, Şelçuklular’ın en önemli medeniyetlerin yaşandığı ve İpek Yolunu’nun kalkınma yolunun merkezi olan bir şehir olduğunu vurgulayan Şahin, kentin 102 ülkeye ihracat yaptığını ve ihracatını son on iki yılda on kat artırdığını anlattı.
“Biz dini, dili, mezhebi, cinsiyeti ne olursa olsun Kürt, Türk, Alevi, Sünni, kadın, erkek herkese kapımızı açtık” diyen Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yalnızca Kobani’den bir gecede 200 bin kişinin ülkemize girmesini sağladık. Dört yıldır kendi şehrimde 300 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Ekmeğimizi, suyumuzu, evimizi, havamızı paylaşıyoruz. Bu da daha fazla yol, su ev demek takdirinize sunuyorum. Büyük bir insanlık dersi verdik dünyaya bunun yapılabileceğini göstermiş olduk. Bölgesinde istikrarın teminatı olan Türkiye ve Anadolu, güven ve istikrar içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Yurtta barış dünyada barış ilkesini en önemli dış politikası olarak hayata geçirmiştir.”
Bu arada Filistin’in ilk kez BM’nin bir toplantısına Başkanlık yaptığı toplantının en önemli sponsoru Gaziantep Büyükşehir Belediyesi oldu.