Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyesi olup, TİM ilk 1000’de yer alan 85 ihracatçı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de katıldığı törenle verildi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Vali Ali Yerlikaya,TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak ve Halil Mazıcıoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ve ihracatçıların katılımı ile GAİB toplantı salonunda düzenlenen törende, SANKO Holding şirketlerinden Sanko Dış Ticaret ve Sanko Tekstil de ödüllendirildi.
Bakan Zeybekci, Türkiye’nin dünyanın en zengin enerji hammadde kaynaklarının ortasında bulunduğunu belirterek, “Orta Asya’dan Kuzey Afrika’ya, Ortadoğu’dan Rusya’ya kadar olan bu önemli coğrafyada çok önemli noktadayız. Enerji nakil hatlarının, üretim ve tüketim dağıtım hatlarını kontrol edebilir noktadayız” dedi.
Bu coğrafyanın ihtiyaçlarını iyi tespit etmek gerektiğini kaydeden Zeybekci, “Ancak, 2023 yılı hedeflerine şimdiki standartlarda ulaşamayız. İleri teknoloji ürünlerinin ihracat içerisindeki payını artırmalıyız. Bizde kilogram başına ortalama 1.65 -1.70 dolar olan ihracat geliri, ileri teknoloji ürünü ihraç eden ülkelerde 3 doların üzerinde” diye konuştu.
İhracatçılar olarak motivasyonu çok önemsediklerini ve “kahramanlar gibi mücadele ettiklerini” vurgulayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise GAİB üyesi 85 firmanın en büyük 1000 ihracatçı arasına girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
GAİB’in ilk 1000’e giren 85 üyesi ile Türkiye’de üçüncü sırayı aldığını anımsatan Büyükekşi, şöyle devam etti:
“Bölgeden listeye giren 85 ihracatçının 64’ü Gaziantep’ten. Gaziantep ihracatın yıldız şehri Ancak, 2023 yılı için hedeflenen ihracata ulaşabilmek için ileri teknoloji ve katma değerli ürünler ihracatında bir adım öne gelmeliyiz. Ayrıca, her firma 2023 yılı için kendisine bir hedef koymalı ki, Türkiye’ye olan katkısını artırabilsin. Gaziantep elbirliği ile başarıyor. Gaziantep’i bütün illere örnek gösteriyoruz. Bir Gaziantepli olarak bundan gururlanıyor ve mutlu oluyorum. Listeye giren ve giremeyen firmaları kutluyorum Konuşmaların ardından listede yer alan firmalar ödüllendirildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ve Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sami Konukoğlu, listede ikinci sırada bulunan Sanko Dış Ticaret’in ödülünü SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Konukoğlu’na, listede 26. sırada yer alan Sanko Tekstil’in ödülünü ise SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Konukoğlu’na takdim ettiler.