Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda, Dr. Hasip Saygılı tarafından “Kitapların Önemi ve Okuma Öncelikleri Adına Bir Dem Sohbet” adlı söyleşi düzenlendi.
Kültürlü bir insanın nezaketi, nezaheti ve estetiği için temel faktör olarak okuma alışkanlığının kazanılması olduğunu belirten Dr. Saygılı, okumanın insan serüveninin dönüm noktalarından birisinin keşfi olduğunu söyledi.
Okuma ve okumayla birlikte yazmanın olmadığı dönemlerin kültür aktarımının yazılı bir çerçevede olmadığı devirler olduğunu ifade eden Dr. Saygılı, “O dönemlerden bize bir şey kalmamış. Süreç çok geniş olmasına rağmen yazının olmadığı yazılı kaynakların bir belge niteliğinde bir şeyler aktarmadığı dönemlerde ecdadımızın, insan atasının 100-150 bin sene evvel nasıl bir hayat sürdüğü konusunda net bir fikrimiz yok. İnsanların nasıl yaşadığı, sosyal yapılarının neler olduğu, öncelikleri nelere verdikleri, dünya görüşlerinin neyin etrafında döndüğü yazının bulunduğu kabul edilen son birkaç bin yıllık döneme aittir” dedi.
“Yazı bir kültür aktarımı sağlar” diyen Dr. Saygılı, “Yazı, geçmiş nesillerin ürettiği, estetik, sosyal ve tarihi değeri olan verilerin aktarımını sağlar. Bunu okumayla yaparız. Yazı hale gelmiş olan metinlerin okunması ve yorumlanmasıyla bu fonksiyonu ifa ederiz. Denebilir ki günümüzde teknolojik iletişim vasıtaları çok yaygın. Hala okumaya gerek var mı, seyretsek olmaz mı? Televizyon seyrederek günümüz ortamında kendimizi yetişmemiz mümkün değildir. Televizyon seyredicisi pasif durumdadır ama okurken aktifsiniz” diyerek, aktif bir kişiyle pasif bir kişinin aynı veriyi elde edemeyeceğini vurguladı.
Pratik olarak okumada yapılması gerekenler hakkında öğrencilere ipuçları veren Dr. Saygılı, “Bir kitabı elinize aldığınızda kayda değer cümlelerin altının çizilmesi kitapla haşır neşir olunması için çok önemli. Yazarla her konuda mutabık olmamız şart değil. Ayrı düşünüyorsak buna katılmıyorum veya yazarın şu görüşüne şiddetle destekliyorum tarzında mülahazalar yapılması, altı çizili noktaların da kitap okunduktan sonra tekrar okunduğunda o kitabı tekrar okumuşçasına bize bir değer katar ve belleğimizde yer eder” diye konuştu.
Söyleşinin sonunda GAÜN Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü tarafından Dr. Hasip Saygılı’ya günün anısına hediye takdim edildi.