Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) destekleriyle Gaziantep’te, ’Antepfıstığı İşleme Pilot Tesisi’ kuracak.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü ile ortak yürüttükleri proje kapsamında Gaziantep’e dünyanın sayılı Antepfıstığı İşleme Tesislerinden birini kazandıracaklarını açıkladı.
TÜBİTAK MAM ile birlikte hazırlanan “INNOFOOD CENTER” (Gıda Yenilikçilik Merkezi) adlı projenin AB komisyonundan geçtiğini belirten Tiryakioğlu, kurulacak olan tesisin Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıdığını belirtti.
Antepfıstığı İşleme Pilot Tesisi’nin içinde barındıracağı modern işleme teknolojisi sayesinde ürünün kalitesini koruyacak örnek bir tesis olacağını kaydeden Tiryakioğlu, şunları ifade etti:
"Şehrimizde kurulacak olan fıstık işleme tesisinin proje çalışmalarını TÜBİTAK MAM ile birlikte tamamladık. Antepfıstığının nihai ürün haline gelene kadar tüm evrelerini içinde barındıracak olan bu tesis, gıda sanayimizin rekabet gücünü arttırmasına da ciddi şekilde katkı sunacak. Şehrimizde ilk kez hizmet vermeye başlayacak olan bu tesis antepfıstığı işleme teknolojisi konusunda sektöre önemli kazanımlar sağlayacak. Şimdiye kadar büyük emeklerle ve bin bir zahmetle yetiştirdiğimiz antepfıstığını işleme noktasında bazı teknolojik eksikliklerimiz mevcuttu. Kurulacak olan Antepfıstığı Pilot İşletme tesisi ile çağın gereksinimlerine uygun, ürünün mevcut kalitesini koruyacak bir işletmeye sahip olacağız. Ayrıca bu tesiste TÜBİTAK ile birlikte Ar-Ge ve ürün geliştirmeye yönelik çeşitli projeler de geliştireceğiz. Modern makineler ve laboratuvarların yer alacağı tesisi en kısa sürede şehrimizin ve bölgemizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz.”
Antepfıstığı işleme tesisinin bu yörede işleme üzerine çalışan tüm işletmelere de güzel bir örnek oluşturacağını anlatan Tiryakioğlu, "TÜBİTAK MAM ile uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bu proje, şehrimizde kurulacak olan ilk Antepfıstığı pilot tesisi olması açısından da ayrı bir önem teşkil ediyor” dedi.
Tiryakioğlu, ayrıca pilot tesis kurulumu öncesi birçok sektör temsilcisiyle de bir araya gelerek fikir-alışverişinde bulunduklarını sözlerine ekledi.