Gaziantep, Türk Patent Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘’4. Türk Patent Ödülleri Töreni’’nde ‘’Türkiye’nin Marka Şehri’’ ödülünü aldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Patent Enstitüsü tarafından; sınai mülkiyet hakları konusunda toplumda farkındalık oluşturulması, sanayiciler, akademisyenler ve diğer tüm kesimlerce inovasyona daha fazla önem verilmesi amacıyla düzenlenen ‘’4. Türk Patent Ödülleri’’,Ankara’da yapıldı.

Patent, marka, endüstriyel tasarım ve coğrafi işaret alanlarında belirlenen ödüller sahiplerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.
Gaziantep de ‘’Baklavası, fıstığı, tarihi dokusu, Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası coğrafi işaret tescilinin GSO tarafından Antep Baklavası ile alınmasından dolayı’’, törende ‘’Marka Şehir’’ kategorisinde ödüle layık görüldü.
‘’Türkiye’nin Marka Şehir’’ ödülünü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e takdim etti. Salonda bulunan konuklar Gaziantep ödülünü alırken ayakta alkışladı.
Gaziantep’ten de kalabalık bir heyet törende yar aldı. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Milletvekilleri Nejat Koçer, Şamil Tayyar, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu ve Mehmet Sarı, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Meclis Başkanı Selami Memiş, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt ve Meclis Başkanı Mustafa Doktoroğlu, Nizip Ticaret Borsası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı, İslahiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Türkmen, TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Akkaya’nın yanı sıra Güllüoğlu Baklavalarından Mahmut Güllü, Ömer Güllü, Mustafa Güllü, Seç Baklavaları’ndan Ömer Konukoğlu, Çelebioğlu Baklavadan Mehmet Çiftçi ve Ayıntap Baklavadan Levent Aktaş da katıldı.
CUMHURBAŞKANI’NDAN GAZİANTEP’E ÖVGÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, ödül alacak tüm firmaları, kurumları, kişileri ve şehirleri tebrik etti.
‘’Bu coğrafya bilgiye, bilime, yeniliğe, buluşa ve tasarıma yabancı değildir’’ diyen Cumhurbaşkanı, şunları kaydetti:
‘’Bugüne kadar elde ettiğimiz neticeler önemlidir, ama asla yeterli değil. Zira bizim 2023 hedeflerimiz var. Bunun için kat etmemiz gereken daha çok mesafe buluyor. İnşallah Türkiye 2023 hedeflerine sizlerle birlikte ulaştıracağız.
Ekonomide, altyapıda, sosyal devlet olma konusunda. Uluslararası alanda elde ettiğimiz neticeler var. Bugünün Türkiye’si 12 yıl öncesinin Türkiye’sinden 3 kat daha büyük, ama yetmez. İnşallah 2023 hedeflerine de ulaşacak ve Türkiye 3 kat daha büyüteceğiz. Hiç şüpheniz olmasın bunu da başaracağız. Çünkü buna inanıyoruz. İnanmakla kalmıyor her alanda bu doğrultuda çalışıyor ve mücadele ediyoruz.’’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, coğrafi işaret alanında Türkiye’nin çok zengin ve çok bereketli bir ülke olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
‘’Geniş bir alanda coğrafi işaret çalışması yürütülüyor. Ülkemizde halen 183 adet coğrafi işaret tescil edilmiş durumda. Ülkemizin büyük potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda hiç şüphesiz bu sayı ile yetinemeyiz. Tarihten ve eşsiz coğrafyamızdan gelen bu değerlerimizi sadece ulusal düzeyde tescil ettirmek yeterli değil. Ülke olarak uluslararası düzeyde tescil faaliyetlerine de büyük hız vermek durumundayız. Bugün iki güzide şehrimize Gaziantep ve Kayseri’ye bu alanda ortaya koydukları başarılar nedeniyle ödüller vereceğiz. Bu iki şehrimizin açtığı yoldan diğer şehirlerimizin de ilerlemesini arzu ediyoruz. Coğrafi işaretlerinizi ulusal ve uluslararası düzeyde tescil edin ve markalaşması noktasında her türlü gayreti gösterin.’’
KONUKOĞLU: ‘’BÜYÜK MUTLULUK DUYDUK’’
‘’Türkiye’nin Marka Şehir’’ ödülünü almaktan dolayı büyük mutluluk ve onur duyduklarını ifade eden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i tebrik etti ve Gaziantep’in marka şehir olmasına katkı sağlayan herkese yürekten teşekkür etti.
Sanayi Odası tarafından ‘’Antep Baklavası’’ ibaresinin coğrafi işaret tescilini 2007 yılında TPE’den aldıklarını, daha sonra 2009 yılında Avrupa Birliği Komisyonu’ndan uluslararası tescilini aldıklarını anımsatan Konukoğlu, Antep Baklavasının uluslararası tescilinin, Türkiye’den gerçekleşen ilk ve tek başvuru olduğunun altını çizdi.
‘’Baklava, Gaziantep ile özdeşleşen, bu şehrin önemli bir markasıdır. Ünü, ülke sınırlarımızı aşmıştır’’ diyen Konukoğlu, kentte baklava imalatının asırlardır dededen toruna geçtiğini, Türkiye’nin en meşhur baklava ustalarının burada yetiştiğini söyledi.
Ülkelerin ve şehirlerin zenginleşmesinin, küresel rekabet gücü kazanmasının markalarıyla olacağını belirten Konukoğlu, ‘’Dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olabilmek için tasarım, Ar-Ge, markalaşma, inovasyon faaliyetlerine daha çok ağırlık vermeliyiz. GSO olarak bunlara büyük önem veriyoruz. 2003 yılında başlattığımız ‘Marka Şehir Gaziantep’ projemiz sayesinde bugün Türkiye’de en fazla marka patent başvurusu yapan altıncı şehir konumuna yükseldik. Marka yolculuğumuz hız kesmeden sürecek’’ diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI, ANTEP BAKLAVA STANDINI ZİYARET ETTİ
Bu arada, törenin yapıldığı salon alanında GSO ve Gaziantepli ünlü baklavacılar da stant açtı. ‘’Cumhurbaşkanlığı forsu’’ görünümlü baklavaların da yer aldığı stant, davetlilerden büyük ilgi gördü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da, baklava standını ziyaret ederek, Antep Baklavasından övgüyle bahsettiler.
Törende, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Cevdet Akınal ve Adnan Ünverdi, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Özpolat, Mustafa Özgüler, Aykunt Erkent, Ercan Sayın, Yıldırım Mermer, Ferhan Sağım ve Mustafa Özmermer ile Meclis Üyesi Burhan Çağdaş’ın yanı sıra Sanko Holding’den Sami Konukoğlu ve Gürkan Tural da hazır bulundu.