İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü personellerine Ajans’ın çalışma alanları, planlama, yatırım ve tanıtım faaliyetleri, program tasarlama ve destek mekanizmaları (doğrudan faaliyet, güdümlü, mali ve teknik), proje uygulama, izleme ve değerlendirme süreçleri hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.
TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda ajans hakkında bilgiler veren İpekyolu Kalkınma Ajansı Planlanma, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Sezen Genç, 5449 Sayılı Kalkınma Ajanslarının kuruluşu, koordinasyonu ve görevleri hakkındaki kanun ile ülke genelinde 26 bölgede kalkınma ajanslarının kurulduğunu, bunlardan biri olan İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın sorumluluk alanında Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinin bulunduğu TRC1 Bölgesi olduğunu söyledi.
İKA’nın temel amacının faaliyet alanı olan TRC1 Bölgesi’nin tüm yönleriyle kalkınmasını sağlamak olduğu ve bu amacı gerçekleştirmek üzere ajansın, bölgenin mevcut potansiyelini harekete geçirmeyi ve bu potansiyeli artırmayı hedeflediğini ifade eden Genç, İKA’nın görevleri arasında ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeyi hızlandırma, bölgenin rekabet gücünü artırıp sürdürülebilirliği sağlama, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltma, bölgenin potansiyel gelişme alanlarını belirleme, iş ve yatırım imkanlarını araştırma, küçük ve orta ölçekli işletmelerle yeni girişimcileri destekleme olduğunu kaydetti.
Ajansın katıldığı onlarca fuar, proje ve iş buluşmalarından fotoğraflar paylaşan Genç, 2014 yılında “Dünya Bankası Rekabetçi Şehirler Veri Tabanı Projesi” kapsamında Türkiye’den sadece Gaziantep’in dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden biri olarak seçildiğini ve Dünya Bankası yetkilileri tarafından Ajansın ziyaret edildiğini de sözlerini ekledi.
Ajans tarafından sağlanan destekler hakkında sunum yapan Program Yönetim Birimi Uzmanı Fevzi Yaşar, teknik ve mali desteklerin neler olduğu, kimlerin yararlanabileceği, ajansın sağlayacağı destek oranları, değerlendirme sürecinden bahsetti.
İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Osman Toksin ise birimin yürüttüğü çalışmalar ve görevlerinden bahsetti. Toksin, 2010-2014 yılları için Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerine verilen desteklerin miktarı, iller bazında eğitim alan, istihdam edilen kişi sayı gibi çeşitli veriler paylaştı. Toksin, kalkınma ajanslarının temel amaçlarından birisinin de çeşitli mali destek araçları kullanarak bölgede sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak olduğunu, kalkınma ajanslarının sorumlu bulundukları bölgede daha fazla ama aynı zamanda daha etkili mali destek mekanizmaları yürütmeyi hedeflediklerini belirtti.
Son olarak Ajansın bölgede destek verdiği “Yeşil Ev”, “İslami Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi”, “Lif Üretim Merkezi” gibi proje örneklerini katılımcılarla paylaştı. TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü personellerinin sorularının cevaplandırılması ile toplantı tamamlandı.
Toplantıya İpekyolu kalkınma Ajansı personellerinin yanı sıra TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü personelleri katıldı.