SANKO Üniversitesi’nde Hemşirelik Haftası etkinlikleri kapsamında, ABD Kuzey İllinois Üniversitesi’nden Hemşirelik Eğitimi Anabilim Dalı Emekli Öğretim ÜyesiProf. Ayhan Lash, PhD, RN, Faan, “Sağlıklı Yaşamİçin Beş Öneri” konulu bir konferans verdi.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen konferansta, Prof. Lash, PhD, RN, Faan sözlerine, Gaziantep’te SANKO Üniversitesi’nin davetlisi olarak böyle bir konferans vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.
Prof. Lash, PhD, RN, Faan, sağlıklı yaşamın önemli bir kısmının kişisel çabalara ve alışkanlıklara bağlı olduğunu belirterek, “Örneğin, kalp hastalıklarının yüzde 80’i kişisel çabalarla, yani dengeli beslenme, egzersiz ve stresin kontrol edilmesiyle önlenebilir” dedi.
“Benzer şekilde, yüksek tansiyon, yetişkin yaşlarda ortaya çıkan şeker hastalığı, hatta Alzheimer hastalığı bile, dengeli beslenme ve devamlı aktif bir yaşam tarzı ile önlenebilmektedir” diyen ve sunumunda sağlıklı yaşamın beş önemli değişkeni üzerinde özellikle duran Prof. Lash, PhD, RN, Faan, bu değişkenleri şu şekilde sıraladı:
“1. Erken sağlık bilgisi almak, 2. Erken sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak, 3. Erken egzersiz alışkanlığı kazanmak, 4. Ruh sağlığının korunması ve yükseltilmesi, 5. Sürekli öğrenme ve beyin gelişimi için yollar bulmak”
Erken sağlıklı beslenme ve egzersizin sağlığa fizyolojik ve psikolojik katkıları konularında da açıklamalar yapan Prof. Lash, PhD, RN, Faan, şunları paylaştı:
“Kalp damar hastalıklarının en önemli nedeni üçlü yağlar diyebileceğimiz Trigiliseritlerin damar duvarında birikmesidir. Zeytinyağı dahil tüm yağlar trigiliseritlerden oluşmaktadır. Zamanla bu yağlar damar duvarlarında birikerek, kan akımını azaltmakta ve sorun ilerledikçe dokulara giden kan akımı engellenmektedir.”
Kalp damar hastalıklarının beslenme alışkanlıklarının yanında, modern hayatın yarattığı kolaylıklardan doğan hareket azlığı nedeniyle de arttığına dikkati çeken Prof. Lash, PhD, RN, Faan, bugün ABD’de kalp krizinin bir numaralı ölüm nedeni olduğunu bildirdi.
Prof. Lash, PhD, RN, Faan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Günümüzde sağlıklı yaşamın veya hasta olmadan yaşamanın önemli oranda dengeli beslenme ve egzersize bağlı olduğu söylenebilir. Bunun için de toplum, okul ve topluma sağlık hizmeti veren hastaneler yolu ile bilinç oluşturulmalıdır. Özellikle sağlık kuruluşları halka açık egzersiz salonları açmalı ve beslenme konusunda hem sunumlar yaparak, hem de kendi yayın organları ile toplumu eğitmelidir.”
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Nalan Akbayrak ve hemşirelerin de izlediği toplantının sonunda, Prof. Lash, PhD, RN, Faan katılımcıların sorularını yanıtladı.