Şahinbey Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Market aracılığıyla, çölyak hastalığı bulunan kişilere 2 bin 425 paket glütensiz un dağıtıldı.
Şahinbey Belediye Sosyal Market’te çölyak hastaları için üretilen özel unun dağıtımı yapıldı. 04.10.2013 tarihinde çölyak hastaları için özel üretilen unlardan dağıtmaya başlayan Şahinbey Belediyesi bugüne kadar 2 bin 425 paket glütensiz un dağıtımını gerçekleştirdi.
9 Mayıs Dünya Çölyakla Mücadele Günü olması nedeniyle bir açıklama yapan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, çölyak hastalığının metabolik rahatsızlık ve alerji reaksiyon sonucu başta buğday, yulaf, arpa ve çavdarda bulunan glüten adlı proteinden kaynaklı bir hastalık olduğunu belirterek, çölyak hastalarının yanında olmaktan gurur duyduklarını belirtti.
“İLK KEZ MAKARNA, KEK, KURABİYE YİYECEKLER”
Başkan Tahmazoğlu, “Bugün 9 Mayıs Çölyak hastalığı ile mücadele günü. Bu hastalık 200 kişide bir görülebilen bir hastalık, Türkiye’de ise sayıları oldukça fazla. Ülkemizde yaklaşık 50 bin civarın da çölyak hastası var. Bu hastalarımız bizlerin aldığı unları gıdaları yiyemiyorlar. Bu hastalarımızın glütensiz un tüketmeleri gerekiyor. Bu da Türkiye’de üretimi çok az olan bir un çeşidi. Biz Şahinbey Belediyesi olarak yaklaşık iki yıldan beri Çölyak hastası vatandaşlarımıza glütensiz un dağıtıyoruz. Glütensiz unun yanı sıra bu hastalarımızın bizden farklı talepleride oluyor. Mesela hiç hayatı boyanca makarna yiyemedim, pasta yiyemedim, kek yiyemedim diyenler var. Bu nedenle çölyak hastalarımıza glütensiz unun yanı sıra glütensiz irmik dağıtımı da gerçekleştiriyoruz. Böylece hayatında ilk kez bir irmik tatlısı yemiş olacak. Bunun yanı sıra yine glütensiz undan üretilmiş kekler ve kurabiyeler de dağıtıyoruz. Bu malzemeler sayesinde belki hayatı boyunca ilk kez makarna, kurabiye kek ve irmik tatlısı yemiş olacak. Çölyak hastaları için önemi büyük olan bir günde tüm çölyak hastası kardeşlerime rabbimden acil şifalar diliyorum” dedi.